Много проучвания, оценяващи точността на тестовете за антитела за COVID-19, са имали големи недостатъци. Това става ясно от преглед, предлагащ още доказателства, че кръвните тестове са от малка полза за хората, които искат да знаят със сигурност дали са били заразени, съобщава "Ройтерс".

Cochrane, британско списание, което преглежда доказателства от научни изследвания, за да помогне на овластените да прилагат по-добри здравни политики, е изследвало 54 проучвания, предимно от Азия, които са се опитали да измерват надеждността на тестовете, за да покажат дали даден човек е развил антитела срещу новия коронавирус.

Проучванията често са били малки, не са използвали най-надеждните методи, а резултатите често са били непълни, посочват от Cochrane в доклада си от 310 страници.

Възстановилите се от коронавирус бързо губят антителата

Възстановилите се от коронавирус бързо губят антителата

Това показва китайско проучване, което повдига въпроси

Освен това повечето от тестваните са били приети в болница, като това не дава представа колко добре тестовете могат да откриват антитела при по-голямата част от хората с по-леки симптоми.

Налице е голям интерес към тези тестове за антитела, които разчитат или на убождане на пръста, или източване на венозна кръв от хора, които искат да знаят дали са имали COVID-19 или не.

Има спекулации, че положителен резултат може да означава, че хората имат някаква защита, поне временно, срещу повторно заразяване. Такива надежди са нереалистични, изтъква Джон Дийкс, професор по биостатистика в Университета в Бирмингам, който ръководи опитите за оценка на тестовете на Cochrane.

"Много хора във Великобритания живо се интересуват и желаят да знаят, но няма решение, което в момента трябва да вземат въз основа на резултатите от този тест", подчерта Дийкс пред репортери.

Над половината от жителите на Бергамо имат антитела срещу COVID-19

Над половината от жителите на Бергамо имат антитела срещу COVID-19

Провинцията се превърна в епицентър на епидемията в Италия

Като цяло изследователите от Cochrane са идентифицирали данни от 25 комерсиални теста за COVID-19, част от приблизително 300 такива теста, които съществуват. Прегледът им не е включвал тестове, предлагани от Roche или Abbott Laboratories, които са били одобрени от регулаторите след крайния срок 27 април.

Актуализации на доклада на Cochrane планират да включват данни от тестовете на двете компании, които сега се продават на милиони в САЩ и Европа.

Въпреки че изследванията, прегледани от Cochrane, са показали, че тестовете за антитела са били по-добри при откриването на COVID-19 антитела при хора две или повече седмици след началото на симптомите им, те не предоставят доказателства за това колко добре работят при пациенти, по-отдалечени от инфекцията

Само 1% от датчаните имат антитела

Само 1% от датчаните имат антитела

В Дания са потвърдени 11 117 случая и 554 починали

Такива пропуски подкопават ценността на тестовете като инструменти в така наречените "изследвания на серопреваленцията", за да се определи какъв процент от населението може да са били изложени на вируса.

"Не знаем колко добре работят тези тестове след пет седмици, така че това е нашето най-голямо безпокойство", отбелязва Дийкс и допълва: "В проучванията на серопревалентността гладате отвъд това и наистина ни трябват някои данни, които казват:" Колко добре работят на три месеца, четири месеца, пет месеца."

Истинността на научните изследвания се проверява внимателно по време на пандемията, още повече, че британското медицинско списание The Lancet трябваше да се извинява след публикуването на проучване за рисковете за здравето от лекарството против малария хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19, което беше оттеглено от трима от неговите автори.

Cochrane уточни, че от 54 проучвания, които са прегледали, обхванали близо 16 000 проби, 89% са имали висок риск от пристрастия въз основа на начина на подбор на участниците, тъй като е малко вероятно да съвпадат с пациентите в клиничната практика.

СЗО: Само 2% от заразените са изградили антитела срещу коронавируса

СЗО: Само 2% от заразените са изградили антитела срещу коронавируса

Стратегията за колективния имунитет върви към провал