Проучване показва, че само 1% от датчаните са имали контакт с коронавируса, обявиха властите, цитирани от АФП. Тези данни, изнесени от Датската здравна агенция SSI, увеличават опасенията, че Дания е заплашена от нова вълна.

При изследването са избрани 2600 датчани на случаен принцип. 1071 от тях са се съгласили да бъдат тествани за антитела. Само 12 от тях са с положителна проба, което означава едва 1,1 на сто.

Без починали от COVID-19 в Дания за пръв път от над два месеца

Без починали от COVID-19 в Дания за пръв път от над два месеца

Броят на починалите остава 537 души

От здравната агенция, която е към правителството и ръководи борбата с вируса в скандинавската страна, отбелязаха, че резултатите са предварителни и няколко фактора пречат да се каже точно дали резултатите са показател за цялото датско население. Извършени са тестове само на пет места, което означава, че проучването е ограничено само до хората, които живеят на тези локации.

Експерти обаче коментират, че резултатите са обезпокоителни и показват, че държавата е податлива на втора вълна на заразяване с коронавирус.

В Дания са потвърдени 11 117 случая и 554 починали.

Дания не очаква втора вълна на заразяване с коронавирус

Дания не очаква втора вълна на заразяване с коронавирус

Правителството разкри планове за увеличаване на тестването и система за проследяване на заразени с коронавирус

Междувременно партиите в парламента договориха следващата фаза на разхлабване на ограниченията. От април държавата започна да отваря предучилищата и началните училища. Тази седмица пък отвориха средните училища. Скоро ще отворят музеите, кината, театрите и зоологическите градини.

Вчера стана ясно, че само 7,3% от жителите на шведската столица Стокхолм са с антитела, които ще ги защитят от инфекция с коронавирус.

Миналата седмица беше съобщено, че 5% от населението на Испания и 4,4% от французите имат антитела.