Прилепите са най-вероятният източник на COVID-19 пандемията. Това обяви Марион Купманс, която е част от международна експертна група на Световната здравна организация (СЗО), която ще пътува до Китай за разследване по въпроса.

"Разбира се, има версии относно това откъде се появи вирусът, най-вероятно това са резервоари на прилепи", каза Купманс в интервю за CGTN.

Китай пусна СЗО, започват да проучват произхода на Covid-19

Китай пусна СЗО, започват да проучват произхода на Covid-19

Екипът на СЗО ще работи заедно с китайски учени

По-рано днес Държавният комитет по здравеопазване на Китайската народна република съобщи, че делегация от експерти на СЗО ще пристигне в страната на 14 януари, като ще премине през двуседмична карантина. Това стана след като Пекин беше обвинен, че възпрепятства разследването.

Те ще изясняват произхода на новия коронавирус. Групата включва представители от Япония, Катар, САЩ, Германия, Виетнам, Австралия, Холандия, Великобритания, Дания и Русия. 

Австралия призова Китай да пусне екипа на СЗО за проучването на COVID-19

Австралия призова Китай да пусне екипа на СЗО за проучването на COVID-19

Според външния министър екипът на СЗО трябва да бъде пуснат незабавно

Дългоочакваната мисия, която се обсъжда от миналата година, е от голямо политическо значение в момент, когато пандемията опустоши държави по света, причини почти 2 млн. починали и спря световната икономика.