Кадри в медиите показаха хора да се придвижват с лодки, където някога са ходили, домове и коли, пълни с кална вода, доброволци, търсещи изгубени домашни любимци.

Хиляди хора в Източна Канада бяха принудени да напуснат домовете си, след като поройните дъждове и топенето на снеговете предизвикват безпрецедентни евакуации заради наводненията в северноамериканската страна, отбелязва "Гардиън".

Един от най-силно засегнатите райони е предградие на Монреал, където над 6 000 души бяха евакуирани след пропукването на дига в неделя. Още 3 000 души бяха евакуирани в други части на Квебек, а в Онтарио и Ню Брънзуик още стотици очакват оттеглянето на наводненията в хотели и приюти.

"Тази година наводненията са изключително екстремни", посочва Урсул Бойер-Вилмейр, който е доцент в Университета на Квебек, който специализира в управлението на бедствия и планирането на устойчивостта на климата.

Климатичните промени означават, че катастрофалните наводнения ще стават все по-чести, но експертите казват, че събитията от миналата седмица подчертават обстоятелството, че Канада все още не е направила достатъчно, за да се подготви за такива бедствия.

Сегашните масови евакуации принудиха канадските политици на всички равнища да се изправят пред това драматично доказателство за климатичните промени в година на парламентарни избори.

Говорейки в неделя вечерта, премиерът Джъстин Трюдо посочи, че използването на средства от федералния бюджет за подпомагането на преместването на общности, засегнати от наводненията, е възможност. "След като закърпим положението през този пролетен сезон на наводнения, ще трябва да предприемем сериозни размисли и разговори за това как ще продължим напред", настоя Трюдо.

Това не е първият случай, в който Квебек става свидетел на мащабни наводнения: през 2017 г. реките в Квебек са достигнали сходни нива, но наводненията не са засегнали силно населения регион Отава-Гатино и много по-малко хора са били евакуирани.

Бързото нарастване на температурите през пролетта и огромните различия в количеството на валежите, два фактора за наводненията, са свързани с климатичните промени, казва Лора Користин, биолог от Университета на Британска Колумбия.

Но Канада не е сторила достатъчно, за да се подготви за наводненията, които вероятно ще станат още по-чести, тъй като планетата продължава да се затопля, предупреди тя и допълва: "Реагирането на бедствия ще бъде много по-скъпо, отколкото да бъдем проактивни в уязвимите места."