Европейският съюз мобилизира спасителни екипи в отговор на искането на Турция по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита. ЕС е готов също така да подкрепи засегнатите в Турция и Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ.

България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния вече мобилизираха екипи за издирване и спасяване в градовете в подкрепа на екипите за първа помощ на място. Италия и Унгария също предложиха своите спасителни екипи на Турция.

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в пряк контакт с властите в Турция, за да координира по-нататъшната подкрепа, ако е необходимо.

"Мислите ни са с всички, които са загубили близките си, и с екипите за първа помощ, които работят за спасяването на човешки живот", посочиха еврокомисарят Жозеп Борел.

Припомняме, че няколко земетресения разтърсиха Турция рано тази сутрин. Силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер, едно от най-силните в региона за повече от 100 години, засегна тази нощ региона Газиантеп в Турция и съседна Сирия.

Последваха още няколко земетресения, също с магнитуд над 7. Нанесени са сериозни материални щети. Жертвите са над 1300.

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция
Обновена

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Над 500 души загинали, над 3000 са ранени в Турция и Сирия