Огромният вулкан Етна в Сицилия – най-активният в Европа – е започнал да изригва, съобщава в. „Кориере дела сера”.

Това е едно най-мощните изригвания през последните десетилетия и със сигурност през последните 20 години. Етна е изхвърлил голям облак от черна пепел, покрил небето над намиращите с в близост градове, като се е наложило затварянето на летище в съседната област Реджо ди Калабрия, което се намира на 70 км от Етна, в континенталната част на Италия.

От италианския Национален институт по геофизика и вулканология уточниха, че се е образувал фонтан от лава, издигнал се на над 1 км над вулкана, който се издига на около 3350 м.

Ветровете са понесли вулканичния облак в североизточна посока към градовете Лингуаглоса, Франкавиля ди Сичилия, Миладзо, Месина и Реджо Калабрия.

Жителите на Реджо Калабрия носят чадъри по улиците и закриват носовете си с кърпички, за да се пазят от черния прах, който се се сипе и затруднява дишането.

Едно от най-мощните изригвания на вулкана в по-ново време е било през 1992-93 г., продължило 473 дни. Потокът от лава, стекъл се по-склона тогава, опасно застраши градчето Дзаферана Етнеа. Чрез спешни мерки огнената река е била отклонена и градът е бил спасен.