При пожар в училищно общежитие в Кения загинаха 18 ученици, а други 27 бяха хоспитализирани, съобщава "Асошиейтед прес". В неизвестност са 70 деца, съобщи вицепрезидентът на страната.

Президентът на Кения - Уилям Руто обяви тридневен траур, по време на който знамената в страната ще бъдат свалени наполовина.

Вицепрезидентът Ригати Гачагуа обяви, че едва 86 от над 150 деца са открити. Той призова хората, които вероятно са ги приютили, да обявят това.

Гачагуа уточни, че още един ученик е починал в болница. Други 37 деца са се събрали с родителите си.

Причината за пожара в основното училище Hillside Endarasha в окръг Ниери се разследва, обяви говорителят на полицията Ресила Онянго.

В училището са се обучавали деца до 14-годишна възраст. Комисарят на окръг Ниери - Пиус Муругу и от министерството на образованието съобщиха, че в запалилото се общежитие са били настанени над 150 момчета на възраст между 10 и 14 години.

Тъй като повечето сгради са направени от дървени дъски, огънят се е разпространил бързо. Частното училище, в което са се обучавали 824 ученици, се намира на 200 километра северно от столицата Найроби, където е често срещана практика хората да строят къщите си от дърво.