Финландия забрани влизането на чужденци, които не са ваксинирани срещу COVID-19, информира "Франс прес".

Финландското вътрешно министерство обяви след правителствено заседание, че само отрицателен тест за коронавирус вече няма да е достатъчен за влизане в страната. Чуждестранните пътници ще трябва да представят също така доказателство, че са напълно ваксинирани срещу COVID-19 или са изкарали болестта.

Задължителна ваксинация за лекарите и във Финландия

Задължителна ваксинация за лекарите и във Финландия

Както и за служителите в сектора на социалните грижи

Мярката важи и за гражданите на останалите страни от Европейския съюз.

"Независимо от произхода на чуждестранния гражданин, всеки трябва да представи ваксинационен сертификат и отрицателен тест на по-малко от 48 часа", предупредиха от финландската гранична полиция.

Изключение ще се прави само за чужденци, които не са навършили 16 години, или са от определени групи - с постоянно местожителство във Финландия, дипломати и др.

Миналата седмица финландското правителство обяви, че от днес ще изисква отрицателен тест за коронавирус от всички хора, влизащи в страната, дори да са ваксинирани, за да спре увеличаването на новите заразени, свързано с появата на новия вариант "Омикрон".

Днес кабинетът обаче реши да затегне допълнително правилата. От началото на пандемията във Финландия, която е с население от около 5,5 млн. души, са регистрирани повече от 236 хил. заразени, от които над 1500 души са починали.

Премиерът на Финландия отишла на дискотека след контакт със заразен с Covid-19

Премиерът на Финландия отишла на дискотека след контакт със заразен с Covid-19

Сана Марин се извини за действията си