Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви, че е обещала 250 млн. долара допълнително финансиране за глобалната кампания за борба с пандемията от новия коронавирус (COVID-19), информира "Франс прес".

Част от средствата ще бъдат насочени към разпределението на животоспасяващи дози ваксини срещу COVID-19 в части от Субсахарска Африка и Южна Азия.

"Имаме нови лекарства и повече потенциални ваксини, отколкото бихме могли да очакваме в началото на годината", отбеляза Бил Гейтс в изявление, като допълни: "Но тези иновации ще спасяват човешки животи само ако се разпространят в света."

Бил Гейтс за пандемията: До пролетта ще се върнем към нормалността

Бил Гейтс за пандемията: До пролетта ще се върнем към нормалността

Хората, които се противопоставят на приема на ваксина, да се насърчават с повече данни

Финансирането е едно от най-големите препятствия за Африка, където се намират някои от най-бедните страни в света.

Световната здравна организация (СЗО) определи целта да бъдат ваксинирани 3% от африканците до март 2021 г. и 20 процента до края на следващата година.

Но СЗО посочва, че само около една четвърт от 47 страни на континента имат достатъчно планове за ресурси и финансиране.

Координаторът за реакцията срещу COVID-19 на фондация "Гейтс" в Африка Соломон Зеуду заяви, че част от финансирането, обявено днес, ще помогне да се гарантира, че ваксините достигат до около 780 млн. души на континента.

От решаващо значение е да се гарантира, че ваксините "са финансирани ефективно, за да намерят своя път към континента и най-малко оценените кътчета на Африка", каза Зеуду.

"Фокусът в момента е да се каже... как да получим тези ваксини извън пистите на определени летища като, знаете, летище Адис Абеба, Киншаса, Лагос в общности и да имунизираме хората. Ако това не е направено, тогава не сме свършили работа", коментира още той. 

СЗО изчислява, че за получаване на ваксината в "приоритетни" сектори от населението в Африка ще са необходими 5,7 млрд. долара, плюс 15-20 процента за доставка, спринцовки и други инжекционни материали.

Африка е регистрирала над 2,3 млн. заразени, от които 54 800 души са починали.

Южна Африка, която с над 828 000 заразени е най-силно засегнатата страна на континента, обяви вчера, че сега е навлязла във втора вълна на пандемията.

Бил Гейтс: 25 седмици пандемия върнаха света с 25 г. назад

Бил Гейтс: 25 седмици пандемия върнаха света с 25 г. назад

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" публикуваха доклад