Пандемията от коронавирус спря 25-годишен напредък в борбата с бедността и заболяванията, обяви съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс, цитиран от ДПА и "Политико".

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" публикуваха доклад, който показва, според почти всеки показател, че светът се връща назад в опитите си да изпълни целите за устойчиво развитие на ООН за справяне с бедността и намаляване на неравенството.

Бил Гейтс: Тестването за коронавирус няма смисъл при закъснели резултати

Бил Гейтс: Тестването за коронавирус няма смисъл при закъснели резултати

Трябва да са ясни до 24 часа

Напредъкът не само е спрял, но и се движи в обратната посока в разрешаването на проблеми като изваждане на хората от бедност и подобряване на условията на жените и децата по света.

Крайната бедност се увеличи със 7% заради пандемията, според ежегодното изследване на фондацията Goalkeepers.

Имунизационното покритие, една от мерките как здравните системи функционират, се срина до нива, невиждани от 90-те г. на миналия век, или "с други думи, ние се върнахме около 25 г. за 25 седмици", подчертават от фондацията и предупреждават, че е от изключително значение това, което светът ще предприеме през следващите месеци.

Бил Гейтс: Смъртността от коронавирус може съществено да спадне до края на 2020 г.

Бил Гейтс: Смъртността от коронавирус може съществено да спадне до края на 2020 г.

Можете да видите терапевтичната полза по-бързо от защитната

Събраната информация също показва, че икономическият спад вследствие на пандемията засилва неравенството и хората, които живеят в крайна бедност, са особено тежко засегнати.

В проучването, което Бил и Мелинда Гейтс подготвят всяка година от 2017 г., се призовава за световно сътрудничество в разработването на диагностики, ваксини и лечения, бързо производство на тестове и дози и доставяне на тези инструменти на основата на нужда, а не на финансови възможности.

"Това е споделена световна криза, която изисква споделен глобален отговор" пишат те.

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

"Това е лоша комбинация от пандемия и социални медии и хора, които търсят много просто обяснение"

Ако светът се сдобие с успешна ваксина срещу коронавируса и бъде разпространена през следващите 18 месеца, може да се върне ситуацията от преди пандемията до една или две години.

След 20 г. продължителен напредък почти 37 милиона души тази година живеят в крайна бедност, или с по-малко от 1,90 долара на ден.