Бившият френски министър и белязан от скандали магнат Бернар Тапи, бившият собственик на Adidas, е бил нападнат заедно със съпругата си по време на обир през нощта в дома им, съобщиха полицейски източници, цитирани от "Франс прес".

Двамата са спели, когато четирима души са нахлули в къщата им в Комбс ла Вил близо до Париж около 00:30 ч. местно време, били са ги и са ги вързали, преди да избягат с плячката си.

Доминик Тапи е успяла да се освободи и отишла в дома на съсед, откъдето е осведомила полицията. Леко ранена, след това тя е откарана в болница.

Самият Тапи е отказал да бъде настанен в болница, твърдят източниците.

Засега няма информация какво са откраднали извършителите и колко струва плячката.

Тапи е бивш социалистически министър, който се издига от скромно начало до изграждането на спортна и медийна империя, но по-късно се сблъска с поредица от проблеми с правосъдието.

Той направи състояние в началото на кариерата си, взимайки контрол над фалиращи компании и често парадираше с богатството си, включително купувайки 72-метрова яхта и футболен клуб.

Едно дело за измама преследваше Тапи в продължение на повече от десетилетие, включващо изключително спорно споразумение на стойност 400 млн. евро, присъдено му от правителствен арбитражен панел, чийто размер шокира Франция.

Панелът прецени, че той е бил жертва на измама, когато през 1993 г. продаде дела си в компанията за спортно облекло Adidas на държавната френска банка Credit Lyonnais, за която беше установено, че е подценила спортната марка.

В казуса беше замесена и тогавашната финансова министърка Кристин Лагард, която сега управлява Европейската централна банка.

Управлението на случая от страна на Лагард породи подозрение, че нейният бивш шеф Никола Саркози, когото Тапи подкрепи за президент през 2007 г., е бил благосклонно настроен към бизнесмена - твърдения, които Саркози категорично отрече.

Полицията третира инцидента през нощта като насилствен грабеж и отвличане, е уточнил друг източник, близък до разследването.