Програма за противопожарна защита, предвидена в размер на 1,76 милиарда евро, ще замени старите самолети - цистерни и ще позволи наемането на 3000 постоянни пожарникари.

Това съобщиха пред местни медии във вторник министърът за защита на гражданите Михалис Крисохоидис и заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

"Сърцевината на плана е бързото откриване на пожар и бързото реагиране", каза Хардалиас.

Голям пожар бушува западно от Атина

Голям пожар бушува западно от Атина

Изпратени са над 60 пожарни коли и хеликоптери с вода

Според подробности, представени на пресконференцията и след среща между двамата министри по-късно, правителството ще закупи 8 нови самолета Canadair CL-515 (заместващи CL-215) и ще модернизира сегашните CL-415 до CL-515.

Тази година 69 хеликоптера и самолета са експлоатирани от 25 бази в цяла Гърция, докато 36 нови самолета - амфибии за гасене на пожари ще бъдат наети. Гърция вече е наела шест тази година, които ще бъдат закупени до 2030 г., ако бюджетът на програмата бъде одобрен.

В Гърция задължиха пожарникари от ЕМАК да се ваксинират

В Гърция задължиха пожарникари от ЕМАК да се ваксинират

Това е първата заповед за задължителна имунизация на даден сектор

Покупката ще се изплати в рамките на приблизително 9 години, тъй като държавата няма да харчи средства за лизинг на самолети и хеликоптери годишно.

Другите мерки включват нова мрежа от резервоари за вода, съдържаща по 40 000 литра всеки на 13 места в Гърция, за да се подпомогнат райони на разстояние от морето или езерата, и увеличаване на горските патрули до 820 души през 2021 г. при 764 души за миналата 2020 година, подпомагана от 80 сезонни противопожарни звена в райони с висок риск.

Освен това е предвидено ударно изграждане на горски пътища, за да могат пожарните по-лесно да стигат до бъдещите пожари.

Те ще се правят приоритетно в гористите местности на Атика, Древна Олимпия и на полуостров Халкидики.

Освен това в петък се очаква от Русия да пристигне тежкотоварен самолет-амфибия "Бериев". Той може да носи до 12 тона вода.