Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис написа писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което предложи бустерната доза на ваксината срещу коронавирус да се разглежда като условие за свободно пътуване из Европейския съюз на граждани над 60 години, тъй като случаите нарастват, съобщи "Та Неа".

Такава мярка, казва Мицотакис в писмото си, трябва да бъде отразена в европейския цифров сертификат и в делегирания акт относно срока на валидност на европейския цифров сертификат, който изпълнителната власт на ЕС планира да приеме тази седмица по отношение на свободното движение в рамките на Общнстта.

Нови по-строги мерки в Гърция срещу неваксинираните

Нови по-строги мерки в Гърция срещу неваксинираните

Предложението е на правителството

"Тази политическа инициатива ще помогне на здравните ни системи да се справят по-ефективно с тежката зима на хоспитализации, но също и да поддържат контрол над вируса и пандемията, без да преминават към нови хоризонтални ограничения, които биха застрашили възстановяването на нашите икономики и свободата на движение", каза Мицотакис.

"Вярвам, че налагането на третата доза като част от сертифицирането на ваксинация за граждани над 60 години би било важна стъпка в нашата борба срещу пандемията", каза Кириакос Мицотакис.