От следващата седмица гръцките власти ще въведат по-строги ограничителни мерки за хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19, пише вестник "Катимерини", позовавайки се на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

В телевизионно обръщение премиерът обяви, че на неваксинираните жители ще бъде забранено по-специално да посещават кина, музеи и фитнес зали. Новите правила ще влязат в сила на 22 ноември.

Съгласно новите правила, неваксинираните хора вече няма да могат да посещават затворени обществени места, дори ако се предостави отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус. Сега на хората без ваксина е забранено да посещават само заведения за обществено хранене.

Гърция нареди на частните лекари да помагат на здравната ѝ система заради COVID-19

Гърция нареди на частните лекари да помагат на здравната ѝ система заради COVID-19

Става въпрос за пет области в северната част на южната ни съседка

Премиерът каза, че планът на правителството му е "да има по-добра Коледа тази година от миналата".

Мицотакис добави, че на неваксинираните членове на църквата е разрешено да представят отрицателен резултат от теста за COVID-19.

Освен това валидността на сертификата за ваксинирани жители над 60 години ще бъде намалена на седем месеца. След изтичането на този срок те ще имат един месец, за да получат бустерна ваксина срещу COVID-19.

Мицотакис подчерта, че страната също ще засили контрола върху спазването на мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус.

Според статистическия сайт Worldometer, през октомври заболеваемостта от коронавирус, откриван на дневна база в Гърция, се е увеличила интензивно. В началото на ноември страната регистрира рекордно дневно увеличение на случаите на COVID-19 - 8,6 хиляди заразени.

Строги мерки за супермаркетите в Гърция

Строги мерки за супермаркетите в Гърция

Проблем с неваксинираните

Общо по време на пандемията в Гърция са открити 861,1 хиляди случая на коронавирус, повече от 17 хиляди са починали.

Около 61,8% от населението от около 11 млн. души са напълно ваксинирани, въпреки че властите се надяваха на ниво от около 70% до есента.