Гърция призова лекарите да предоставят доброволни услуги на държавната здравна система, тъй като тя се бори да овладее бързо разпространяващите се инфекции на COVID-19, съобщи "Та Неа".

"Намираме се в най-критичния момент на пандемията", заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас на седмичен брифинг, призовавайки общопрактикуващите лекари и пневмолозите да се включат доброволно в държавните болници.

Той каза, че ако около 200 лекари не отговорят на призива му през следващите 48 часа, той ще препоръча на премиера да позволи на здравните власти да ги принудят да работят за държавната здравна система.

В Гърция ще ваксинират и пенсионерите с "АстраЗенека"

В Гърция ще ваксинират и пенсионерите с "АстраЗенека"

Решението е на властите

Миналата седмица две частни болници в Атина бяха определени за лечение на пациенти с COVID-19 в област Атика, където живее половината от 11-милионното население на страната.

С общо над 7000 смъртни случая, свързани с коронавирус, Гърция се справя по-добре от много други европейски страни.

Властите затегнаха и смекчиха ограниченията за движение от ноември, наеха здравен персонал и създадоха нови интензивни отделения за борба с пандемията.

Но инфекциите все още бяха високи и здравната система, силно пострадала от дългогодишната финансова криза, се бореше да лекува 4648 пациенти с COVID-19 в цялата страна - с 1000 повече от миналата седмица - каза Василис Кикилиас.

В сряда бяха съобщени около 3465 нови случая за ден, като общият брой инфекции в страната по време на пандемията достигна 227 247.