Министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке обяви, че масовото измиране на риба в река Одер е екологична катастрофа и все още не е ясно колко време ще отнеме на реката да се възстанови, съобщи АП.

Лемке говори в неделя на пресконференция заедно с полския си колега Анна Москова след среща в Шчечин, полски град на река Одер.

Тя предположи, че германските власти не са били предупредени достатъчно бързо след откриването на мъртва риба в Полша и каза, че комуникациите между двете страни трябва да бъдат подобрени.

Двамата министри казаха, че сега приоритетът им е да ограничат щетите върху екосистемата на реката.

Припомняме, че самата Москова заяви, че лабораторните тестове за изследване на масовото измиране на риба в река Одер са показали високи нива на сол, но не и наличието на живак. 

Полша: Няма живак в река Одер

Полша: Няма живак в река Одер

Причината за масовото измиране на рибата в реката остава неясна

Хиляди мъртви риби бяха открити по поречието на река Одер, която тече през Полша и Германия.

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече измирането на рибите "изключително скандално" по-рано тази седмица. "Отговорните за това ще бъдат сурово наказани", каза той.

Късно в петък Моравецки уволни ръководителя на националния орган за управление на водите на страната Пшемислав Дака и ръководителя на генералния инспекторат по околната среда Михал Мистрзак, заявявайки, че техните институции е трябвало да реагират по-рано, предаде Ройтерс.

"Полска вода" съобщи в четвъртък, че първоначалните тестове са открили токсични вещества в реката, а властите в петък издадоха предупреждение хората да не се къпят в Одер. "Най-вероятно си имаме работа с престъпление, при което във водата е изпуснато вещество, което е причинило измиране на риби и други организми", каза заместник-министърът на климата и околната среда на Полша Яцек Оздоба в четвъртък.

Германският телевизионен оператор RBB съобщи в четвъртък, че във водни проби от Одер са открити "високи нива на живак".

В събота Моравецки обеща да направи всичко възможно, за да ограничи екологичните щети. Министърът на вътрешните работи на Полша предложи награда на всеки, който помогне да се издирят отговорните за замърсяването на реката, според АП.

Министерството на околната среда на германската провинция Бранденбург по-рано тази седмица обвини Полша, че крие проблема. "Трябва да се каже, че веригите за докладване между полската и германската страна не са работили в този случай", каза министърът на околната среда на Бранденбург Аксел Фогел.

Тонове мъртва риба в река Одер

Тонове мъртва риба в река Одер

Германия и Полша предполагат химическо замърсяване