Над 10 000 души се събраха на бдение по повод първата годишнина от опустошителните земетресения, които засегнаха Югоизточна Турция, съобщава "Ройтерс".

Някои от събралите се протестираха срещу небрежността на правителството след трагедията.

Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер - най-смъртоносното бедствие в съвременната история на Турция, изравни цели градове със земята в югоизточната част на страната и в съседна Сирия. Той причини смъртта на над 50 000 души в Турция, около 5 900 в Сирия и остави милиони без дом.

В югоизточната турска провинция Хатай - най-тежко засегнатата в страната, хората призоваха правителството и местните власти да подадат оставка по време на бдението и настояха официални лица да не присъстват на събитието, докато освиркваха официални речи.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

На централния площад в град Хатай някои скандираха "Чува ли някой гласа ми?" по време на официална реч на министъра на здравеопазването Фахретин Коджа - думи, отнасящи се до обаждания, чути изпод развалините, докато хората чакаха с дни да пристигне помощ. Жителите твърдят, че много хора са загинали не поради срутването на сградите, а от твърде дългото чакане хванати в капан под развалините и в студа.

След бдението хората хвърлиха цветя в река Аси, която минава през града.

Снимка 652283

Източник: EPA/БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган написа в социалната мрежа X, че болката от загубата при земетресенията е толкова прясна, колкото и преди година. Той увери, че правителството му е предприело действия непосредствено след ​​"катастрофата на века".

"Единството на века беше показано пред лицето на бедствието на века", подчерта Ердоган.

Жители на Хатай обаче бяха категорични, че правителството е изоставило хората от града да умрат.

Снимка 652282

Източник: EPA/БГНЕС

Турция даде жилища на хиляди, останали без дом след земетресението

Турция даде жилища на хиляди, останали без дом след земетресението

Година след бедствието обещанието на властите вече е изпълнено