Големият бариерен риф в Австралия претърпя още едно масово избелване - третото в период от само пет години, съобщава Би Би Си.

Опасенията са, че по-високите температури на морето, особено през февруари, са причинили огромна загуба на корали в най-голямата система от рифове в света.

Големият бариерен риф в Австралия загива

Големият бариерен риф в Австралия загива

Заради климатичните промени и затоплянето на планетата

Учените казват, че са регистрирали масово избелване, включително обширни райони с тежко увреждане. Но те също така са открили и здрави райони.

Две трети от рифа бяха увредени от подобно избелване през 2016 и 2017 година.

Системата от рифове, която се разпростира на повече от 2 300 км, е обект от световното природно наследство, признат за "огромното си научно и присъщо значение".

Миналата година Австралия беше принудена да понижи перспективите си за рифа за 5-годишен период от лошо на много лошо поради въздействието на климатичните промени, предизвикани от човека.

Големият бариерен риф е заплашен от масово избеляване на корали всеки 2 години

Големият бариерен риф е заплашен от масово избеляване на корали всеки 2 години

Подобно събитие подписва смъртната присъда за най-голямото естествено чудо в света

От австралийската служба, която отговаря за Големия бариерен риф, заявиха, че последните им проучвания от въздуха показват, че сериозността на избелването варира в целия риф.

Но от службата изтъкнаха, че повече райони са били увредени, отколкото при предишни избелвания.

"Рифът тъкмо започна да се възстановява от въздействията през 2016 и 2017 г. и сега имаме трето избелване", посочва главният учен Дейвид Уахенфелд.

Австралия отделя половин милиард долара за опазване на Големия бариерен риф

Австралия отделя половин милиард долара за опазване на Големия бариерен риф

Ще отидат за подобряване качеството на водата, справяне с хищниците и разширяване на мерките за възстановяване на средата

"Климатичните промени създават екстремните събития, които водят до тези въздействия - както по-тежки, така и по-чести, така че щетите сега са по-големи", допълни ученият.

По-ранните избелвания засегнаха две трети от системата на рифа, унищожавайки кораловите популации и разрушавайки местообитания на друг морски живот.

Ала д-р Уахенфелд каза, че някои важни рифове за туризма - в северните и централните райони - са били само "умерено избелени" тази година. Това означава, че коралите вероятно ще се възстановят, добави той.

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Това е бедствие за целия живот на планетата

"Рифът все още е жизнена, динамична система, но като цяло, при всяко едно от тези последователни събития, рифът е по-увреден от преди", подчерта той.

"Трябва да приемем тези избелвания като глобални призиви за възможно най-категоричните действия по отношение на климатичните промени", настоя Дейвид Уахенфелд.

Средната световна температура вече се повиши с над 1 градус по Целзий в сравнение с времената преди индустриалната епоха. ООН предупреди, че ако световната температура се повиши с 1,5 градуса, 90% от коралите в света ще бъдат унищожени.

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Надеждата е да бъдат предложени иновативни решения