Перспективата пред оцеляването Големия бариерен риф беше официално понижена от лоша на много лоша заради климатичните промени.

В доклад на правителството на Австралия се казва, че повишаването на температурите на морето заради глобалното затопляне, предизвикано от човека, остава най-голяма заплаха за рифа.

Действията за спасяването му "никога не са били по-критично важни", се подчертава в доклада.

Големият бариерен риф е заплашен от масово избеляване на корали всеки 2 години

Големият бариерен риф е заплашен от масово избеляване на корали всеки 2 години

Подобно събитие подписва смъртната присъда за най-голямото естествено чудо в света

Простиращ се на над 2300 км, рифът е обявен за обект от Световното природно наследство през 1981 г. заради "огромното си научно и природно значение".

Но през последните години рифът е все по-увреден от по-топлите морета, които убиха коралите и повлияха на дългосрочното му здраве.

Мащабният доклад документира състоянието на рифа и неговите перспективи за бъдещето.

Съгласно австралийското законодателство, институцията, която се грижи за него, трябва да изготвя доклад за състоянието на рифа на всеки пет години.

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Това е бедствие за целия живот на планетата

В първия доклад през 2009 г. учените са посочили, че рифът е "на кръстопътя между позитивно, добре управлявано бъдеще и по-малко сигурно такова". Вторият доклад през 2014 г. го определя като "икона под натиск", като трябва да се предприемат опити за борба с важни заплахи.

"Оттогава рифът още повече се е влошил и през 2019 г. Австралия се грижи за променен и по-малко устойчив риф", се казва в последния доклад.

Повишаването на температурите на морето предизвика "масово избелване" на корали през 2016 и 2017 г., което унищожи коралите и унищожи местообитанията на останалия морски живот. Въпреки че някои местообитания остават в добро състояние, като цяло състоянието на рифа се влошава.

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Надеждата е да бъдат предложени иновативни решения

"Заплахите за рифа са многобройни, кумулативни и нарастващи", се подчертава в доклада и се допълва: "Прозорецът от възможности за подобряване на дългосрочното бъдеще на рифа е сега."

Според учените броят на новите корали се е понижил с 89% в рифа благодарение на неотдавнашното избелване, което е засегнало участък от 1500 км от рифа.

Миналата година Австралия обеща 500 млн. австралийски долара (над 300 млн. евро) за защита на Големия бариерен риф.

Избелването на коралите в Големия бариерен риф по-зле от очакваното

Избелването на коралите в Големия бариерен риф по-зле от очакваното

През последните две години рифът е претърпял значителни щети