Екологична катастрофа заплашва цялото източно крайбрежие на Кипър заради мащабен петролен разлив, носещ се от Сирия към острова. Правителството в Никозия заяви, че следи ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия, съобщи БНР.

Изтичането на петрол е от средата на миналата седмица, но информацията за него беше разпространена едва днес.

Екологичното бедствие е причинено от спукан резервоар в електроцентрала в крайбрежната зона на Сирия. Резервоарът е бил пълен с 15 000 тона гориво.

В началото разливът е обхванал 25.5 квадратни километра, докато днес, 5 дни по-късно, замърсената площ се изчислява на 1000 квадратни километра по сателитни снимки.

Днес следобед петролното петно се е намирало на около 20 километра от полуостров Карпас в източния край на Кипър и на близо 80 километра от Фамагуста.

Според метеоролози, морските течения в района през следващите дни ще благоприятстват по-нататъшното приближаване на разлива към кипърския бряг.

Кипърските компетентни органи системно следят от дни ситуацията с плаващия към острова петрол и са готови да се намесят, ако е необходимо, коментира днес министърът на земеделието и околната среда Костас Кадис.