Гореща вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка като се очакват рекордни температури през следващите дни. Това съобщи БиБиСи.

На места в Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция температурите ще надхвърлят 40 градуса по Целзий. В Италия температурите може да достигнат до 48,8C. Обявен е червен код за 10 града, включително Рим, Болоня и Флоренция.

Топлинната вълна "Цербер", наречена на триглавото куче пазач от гръцката митология, се очаква да доведе до екстремни условия през следващите няколко дни.

Испания дни наред бе измъчвана от горещини с температури до 45C, а през нощта температурите в голяма част от страната не паднаха под 25C. Сателитно изображение, направено от мисията Copernicus Sentinel, разкрива, че температурата на земята в района на Естремадура е достигнала 60C по-рано тази седмица.

Европейската метеорологична служба предупреждава, че в големи части на Южна Европа термометрите ще показват 40-45 градуса по Целзий в близките дни. Съществува вероятност горещата вълна да се пренесе и към централните части на континента.

Най-високата температура, измерена в Европа, беше регистрирана близо до Сиракуза на италианския остров Сицилия през август 2021 г. - 48,8C.

Повече от 60 000 души са починали в Европа в резултат на горещините миналата година.

Над 61 600 европейци са загинали от жегата през миналата година

Над 61 600 европейци са загинали от жегата през миналата година

Гърция, Италия, Португалия и Испания - са били най-засегнати