Примирието, постигнато с посредничеството на Рияд и Вашингтон, което влезе в сила в понеделник, но боевете в суданската столица Хартум и западния регион Дарфур продължиха. Особено интензивни сблъсъци се разразиха в сряда, се казва в съвместно изявление на двамата посредници, цитирани от АФП.

Конфликтът в Судан избухна в средата на април след месеци на ескалиращо напрежение между военните, ръководени от генерал Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа - мощна паравоенна организация, командвана от генерал Мохамед Хамдан Дагало. По последни данни на Синдиката на суданските лекари в конфликта са загинали най-малко 863 цивилни, включително най-малко 190 деца.

Последното едноседмично прекратяване на огъня е седмият опит за примирие, след като останалите бяха нарушени.

Нов междупартиен комитет, натоварен да следи за потенциални нарушения, отбеляза в сряда "използването на артилерия и военни самолети и дронове, достоверни съобщения за въздушни удари, продължителни боеве" в Хартум и Дарфур.

В условията на спокойствие в четвъртък хуманитарните мисии успяха да доставят "спешно необходими медицински материали на няколко места в Судан", се казва в съвместното изявление. В него се казва, че се полагат усилия и за възстановяване на телекомуникационните услуги в Хартум и други райони на страната.

В петък жителите на Хартум съобщават само за спорадична стрелба. По-късно през деня обаче суданската телевизия излъчи изявление на Министерството на отбраната, в което то призова всички пенсионирани войници и боеспособни граждани да се отправят към най-близкото военно командване, за да се въоръжат с цел самозащита.

В него не се посочват подробности. През последните шест седмици мародерството стана широко разпространено в много квартали на Хартум, които също така са без вода и електричество.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди и двете страни за възможни санкции, ако последното прекратяване на огъня не бъде спазено.

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Конфликтът е убил над 860 цивилни

Според ООН повече от един милион суданци са вътрешно разселени, а около 300 000 са избягали в съседни страни. Конфликтът е довел източноафриканската държава до ръба на колапса, като градските райони на Хартум и съседния град Омдурман се разпадат в бойни полета.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви късно в четвъртък, че Световната програма по прехраната е достигнала до повече от половин милион души в девет щата в Судан с храна и хранителни продукти, откакто е възобновила раздаването преди около три седмици.

Боевете в Судан продължават въпреки примирието

Боевете в Судан продължават въпреки примирието

Около 1000 са жертвите на военния конфликт

Рияд и Вашингтон призоваха суданската армия и РСФ да продължат да спазват прекратяването на огъня.