Жителите на столицата на Судан Хартум се събудиха от тежки сблъсъци в неделя сутринта, съобщава АФП. 

Припомняме, че това се случва само часове, след като враждуващите генерали се съгласиха на предстоящо едноседмично прекратяване на огъня на фона на продължаващите преговори в Саудитска Арабия.

Прекратяването на огъня - последното след много последователни примирия, които са систематично нарушавани - трябва да влезе в сила в 21:45 ч. в понеделник, се казва в съвместно изявление на САЩ и Саудитска Арабия.

Прекратяването на огъня "остава в сила за седем дни и може да бъде удължено със съгласието на двете страни", се добавя в изявлението след разговорите в Джеда.

Договориха 7-дневно примирие в Судан

Договориха 7-дневно примирие в Судан

Трябва да влезе в сила в понеделник

Около 1000 души бяха убити и над един милион бяха разселени през седмиците на интензивни боеве, оставяйки други милиони със спорадичен достъп до вода, електричество или лекарства.

Много от останалите в Судан са скептични за новото примирие, след като досегашните бяха нарушавани. 

Заедно със столицата, белязаният от войни западен регион Дарфур отново е арена на някои от най-лошите боеве.

В момента 25 милиона души - повече от половината от населението - се нуждаят от хуманитарна помощ,като това е най-високият брой бедстващи, регистриран от ООН в страната.

Един продължителен конфликт - за който анализаторите предупреждават, че е вероятно - ще накара още милиони хора да избягат в съседни страни заради глада и несигурността, според ООН.

ООН търси 3 млрд. долара за Судан

ООН търси 3 млрд. долара за Судан

25 милиона души вече се нуждаят от помощ