Боевете между суданската армия и мощна паравоенна сила са разселили повече от 1,3 милиона души. Това съобщава "Ройтерс", като цитира Международната организация по миграция.

Над 1 милион души са се преместили в по-безопасни райони в Судан. Около 320 000 други са избягали в съседните страни като Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Либия.

Припомняме, че боевете избухнаха на 15 април след месеци на ескалиране на напрежението между военните, водени от генерал Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа, командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало. Конфликтът проваля надеждите на Судан за възстановяване на крехкия преход на страната към демокрация, който беше прекъснат от военен преврат, воден от двамата генерали през октомври 2021 г.

Конфликтът е убил над 860 цивилни, сред които най-малко 190 деца. Повече от 3 530 други са били ранени. Това показват данните на Синдиката на суданските лекари, който проследява главно цивилни жертви.

Той също тласна източноафриканската държава почти до колапс, като градските райони в столицата Хартум и съседния ѝ град Омдурман се превърнаха в бойни полета.

Спорадичните боеве продължиха в сряда в няколко района, въпреки прекратяването на огъня, постигнато тази седмица. Жителите съобщиха, че са чули изстрели и експлозии в центъра на Хартум, както и в райони близо до военни съоръжения в Омдурман.

Боевете в Судан продължават въпреки примирието

Боевете в Судан продължават въпреки примирието

Около 1000 са жертвите на военния конфликт

Едноседмичното прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, влезе в сила в понеделник вечерта. Това беше последното международно усилие за натиск за доставка на хуманитарна помощ в разкъсваната от конфликт страна.

Съвместно изявление на САЩ и Саудитска Арабия късно във вторник предупреди, че нито суданската армия, нито Силите за бърза подкрепа са спазили краткосрочното прекратяване на огъня.

"Суданският народ продължава да страда в резултат на този опустошителен конфликт", се казва в изявлението. Той призова и двете страни "напълно да спазват ангажиментите си" и да приложат временното прекратяване на огъня, за да осигурят спешно необходимата хуманитарна помощ.

По-рано във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди и двете страни за възможни санкции, ако последното прекратяване на огъня не бъде спазено.

Боевете изостриха и без това тежките хуманитарни условия в Судан. Според ООН броят на хората, които се нуждаят от помощ тази година, се е увеличил с 57% и достига 24,7 милиона души, повече от половината население на страната. Международният орган заяви, че ще има нужда от 2,6 милиарда долара, за да им предостави така необходимата хуманитарна помощ.

В суданската столица е относително спокойно

В суданската столица е относително спокойно

Примирието се спазва