В суданската столица Хартум цари относително спокойствие във втория ден от едноседмичното прекратяване на огъня в Судан, което поражда надежди за прекъсване на боевете, въпреки че свидетели съобщават, че са чули стрелба в столицата, предава Ройтерс.

След пет седмици на ожесточени боеве между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), воюващите фракции в събота се съгласиха на седемдневно примирие, което започна в 21:45 ч. местно време в понеделник, с цел да позволи доставката на помощи.

Споразумението за прекратяване на огъня породи надежди за пауза във войната, която прогони близо 1,1 милиона души от домовете им, включително повече от 250 000, които са избягали в съседни страни. Конфликтът създава риск от дестабилизация в целия регион.

Въпреки че боевете са продължавали по време на предишни прекратявания на огъня, това беше първото, което беше официално договорено след преговори.

Споразумението за прекратяване на огъня включва за първи път механизъм за наблюдение, включващ армията и RSF, както и представители на Саудитска Арабия и Съединените щати, които посредничиха при споразумението след разговори в Джеда.

Малко преди прекратяването на огъня да влезе в сила, RSF пуснаха аудио съобщение от своя командир Мохамед Хамдан Дагало, в което той благодари на Саудитска Арабия и САЩ, но призова хората си към победа.

"Няма да се оттеглим, докато не прекратим този преврат", каза той.

И двете страни се обвиниха взаимно в опит за заграбване на властта в началото на конфликта на 15 април.

Пратеникът на ООН в Судан предупреди в понеделник за нарастващата "етнизация" на военния конфликт и потенциалното въздействие върху съседните държави..

ООН търси 3 млрд. долара за Судан

ООН търси 3 млрд. долара за Судан

25 милиона души вече се нуждаят от помощ