Хърватия удължава блокадата, наложена заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), с още 15 дни, но министър подчерта, че страната проучва възможността за постепенно облекчаване на ограниченията, съобщава "Ройтерс".

Магазини, барове, ресторанти и училища бяха затворени преди месец, като общественият транспорт също спря, като отворени останаха само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите. Хората имат право да напускат домовете си, само за да си купят стоки от първа необходимост, да потърсят медицинско лечение, да отидат на разходка или да тренират, но не в група и да избягват социални контакти.

Хърватия е готова със 17 млрд. евро резерви в случай на ескалация

Хърватия е готова със 17 млрд. евро резерви в случай на ескалация

"Влизаме в здравна криза от позиция на значителен излишък"

Министърът на вътрешните работи Давор Божинович обяви днес, че правителството обмисля облекчаване на определени мерки за подпомагане на икономиката, като в същото време продължава да защитава здравето на гражданите.

Една такава мярка би могла да бъде облекчаване на ограничението за напускане на домовете, но пътуването би било възможно само в рамките на региона, в който хората живеят в страната. Пътуването между различни региони ще остане забранено, освен ако хората нямат разрешение по конкретни бизнес или медицински причини. Министърът не даде срок за вземане на решение, като правителството трябва да заседава в четвъртък следващата седмица.

В страната са регистрирани 1 832 заразени от началото на епидемията, като от тях са починали 39 души. Днес броят на новозаразените нарасна с 18 души, най-ниският ръст за денонощие от 17 март насам. Броят на новозаразените намалява през последните дни, като в четвъртък бяха обявени още 50 заразени и 23 в петък.