На проведените вчера, 7 юни, парламентарни избори в Ливан, 46% от имащите право на глас, избираха измежду 587 кандидата тези, които в следващите 4 години ще заемат 128-те места в парламента.

Това съобщи МИГнюз.

Основният парадокс в резултатите е, че много от кандидатите, чиито близки са загинали от ръцете на сирийци или просирийски кръгове, застават на страната на "Хизбулла". Редица прозападни политически и обществени анализатори виждат в тази тенденция заплаха за "суверенитета и арабската идентичност на Ливан" .

След затварянето на избирателните секции и "Хизбулла", и нейните конкуренти от антисирийската коалиция побързаха да обявят своята победа.

По предварителни данни, съобщени от тв канала "Ал-Арабия", коалицията "8 март" начело с "Хизбулла", печели 70 от 128-те места в ливанския парламент. В същото време Future TV обяви, че прозападната коалиция "14 март" претендира за 72 места в законодателния орган на страната.

В Бейрут и централната част на страната водят кандидaтите от блока на Харири, християнски и друзски партии, а в южната част печелят "Хизбулла" и "Амал".