В американския щат Флорида е регистриран случай на холера. Диагнозата е поставена на жена, която скоро била на гости на свои роднини в Хаити, съобщава lenta.ru.

Лабораторните анализи показали, че типът холера, от който страда жената, е точно като този, разпространен в островната страна.

Според предоставените данни жената е хоспитализирана в болница във Флорида и в момента се намира в добро състояние. Името и други подробности за пациентката не се споменават.

Агенцията напомня, че за последните 5 години в САЩ са регистрирани 44 случая на болни от холера.

Само преди ден бе обявена появата на болестта и в съседната на Хаити Доминиканска република. Заболялата е 32-годишен хаитянин, работеща в Доминикана. Предполага се, че той е заболял именно след пътуването си до Хаити.

След този случай властите в Доминиканската република засилиха пограничната охрана, за да предотвратят навлизането и разпространението на епидемията на територията на страната чрез преминаването на бежанци.

Епидемията засегна 10 провинции в страната, предимно в централните части, където са загинали до този момент 629 души.В столицата Порт-о-Пренс, силно пострадала от опустошителното земетресение през януари тази година, са регистрирани 38 смъртни случая.

Междувременно ООН засили мерките за безопасност след кръвопролитните улични боеве, станали вчера, при които загинаха двама души. Според разпространените данни един от тях е бил застрелян от миротворците на международната организация.

Участниците в безпорядъците нападнаха непалските миротворци, обвинявайки ги, че те са донесли заразата от тяхната родина.

Представители на армията на Непал заявиха, че са укрепили своите позиции, а полицейските служители също са предприели необходимите действия за защита от нападения.

По време на сблъсъците вчера пострадаха 12 души.

Според хаитяните правителството си затваря очите пред миротворците и не предприема необходимите действия за борба с епидемията.

От ООН пък заявиха, че към момента няма никакви доказателства, които категорично да доказват вината на "помощниците" от Непал. Отбелязва се, че подобен тип холера се наблюдава и в Южна Азия. Командващият на непалската армия заяви, че резултатите от лабораторните анализи позволяват да бъдат отхвърлени обвиненията срещу миротворците.

От ООН обаче са на мнение, че безпорядъците са породени от политическото напрежение, което се засилва с наближаването на президентските и парламентарни избори, които трябва да се проведат на 28 ноември.