Според руският главен санитарен лекар Генадий Онишченко холерата, обхванала Хаити, скоро ще се превърне в глобална епидемия, съобщава Интерфакс.

Скоро ще станем свидетели на началото на нова пандемия от холера в света и то през 21 век, заяви Онишченко.

Той припомни, че през 20 век са регистрирани седем епидемии от холера и допълни, че хаитянската холера се различава по няколко свойства от предишните.

Онишченко заяви, че под егидата на ООН Комисията за разследване на причините за епидемия не трябва да провежда "полицейско" разследване на източниците.

Повярвайте ми, от опит знам, че това няма да доведе до разкрития, а и в случая не е необходимо, заяви още Онишченко.

Според него независимата комисия трябва да се занимае с далеч по-сериозни проблеми от това да търси първоизточниците на заразата. По думите му необходимо е да се направи характеристика на вируса, тъй като според предварителните данни той се различава от всички познати до момента.

Онишченко каза още, че комисията трябва да разработи мерки и да запознае световната общност с действието на вируса. Необходимо е да бъдат разработени препоръки за предотвратяване на заболяването в световен мащаб.

По думите му ситуацията с холерата в Хаити до момента покрива "най-лошите прогнози."

Според последните данни на здравното министерство в Хаити до момета са загинали 2 535 души, а установените случаи на зараза надхвърлят 114 хиляди души.

Епидемията от холера избухна в североизточната част на страната в средата на месец октомври и засегна 10 провинции в страната.

Обявена бе появата на болестта и в съседната на Хаити Доминиканска република. Заболялата е 32-годишен хаитянин, работеща в Доминикана. Предполага се, че той е заболял именно след пътуването си до Хаити.

Съобщено бе за първи случай на холера в САЩ.

Междувременно ООН засили мерките за безопасност след кръвопролитните улични боеве, станали в страната.

Участниците в безпорядъците нападнаха непалските миротворци, обвинявайки ги, че те са донесли заразата от тяхната родина.

Представители на армията на Непал заявиха, че са укрепили своите позиции, а полицейските служители също са предприели необходимите действия за защита от нападения.

Според хаитяните правителството си затваря очите пред миротворците и не предприема необходимите действия за борба с епидемията.

От ООН пък заявиха, че към момента няма никакви доказателства, които категорично да доказват вината на "помощниците" от Непал. Отбелязва се, че подобен тип холера се наблюдава и в Южна Азия. Командващият на непалската армия заяви, че резултатите от лабораторните анализи позволяват да бъдат отхвърлени обвиненията срещу миротворците.

Преди дни 12 души бяха линчувани в югозападната част на Хаити, тъй като се смята, че са разпространявали заразата от холера чрез магия. Според местен прокурор те разпространявали болестта като разпръсквали вещество, което заразявало хората в региона.