Британските здравни регулатори потвърдиха общо 30 случая на образуване на кръвни съсиреци след поставянето на ваксината AstraZeneca / Oxford COVID-19, разкри АП.

От всички случаи в 22 доклада се споменава мозъчна венозна синусова тромбоза, възникнала, докато останалите са свързани с ниски кръвни тромбоцити.

Докато Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти в страната досега не е открила случаи след употребата на пробив Pfizer / BioNTech, здравните служители настояха, че досега ползите от ваксината надвишават рисковете.

Британският регулатор: Няма доказателства ваксината на AstraZeneca да води до тромбоза

Британският регулатор: Няма доказателства ваксината на AstraZeneca да води до тромбоза

Британският регулатор пояснява, че ползите от ваксината са повече от рисковете

Междувременно стана известно, че има яснота за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca. Германски учени са открили причината и вече знаят как да лекуват пациентите с такива оплаквания. Напътствията са били изпратени на всички германски клиники, уточнява "Дойче веле".

Резултатът е недвусмислен: очевидно ваксината може в отделни случаи да задейства определен защитен механизъм в човешкото тяло. Този имунен отговор пък на свой ред активира тромбоцитите, което е съвсем естествена защитна реакция - например при кръвотечение вследствие на нараняване, когато кръвта трябва да се съсири, за да сe затвори раната.