Германски учени откриха причината за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca и вече знаят как да лекуват пациентите с такива оплаквания, съобщава Дойче веле.

Екип от университета в германския град Грайфсвалд, Германия, заедно с австрийски изследователи, е анализирал кръвни проби от шестима пациенти с тромбози на мозъчните венозни синуси, получени след поставяне на препарата на AstraZeneca, информира телевизия NDR. Резултатът е недвусмислен: ваксината може в отделни случаи да задейства определен защитен механизъм в човешкото тяло. Този имунен отговор на свой ред активира тромбоцитите, което е съвсем естествена защитна реакция - същото се случва при кръвотечение вследствие на нараняване, когато кръвта трябва да се съсири, за да сe затвори раната.

Според ръководителя на изследователския екип Андреас Грайнахер, този механизъм е довел при някои от ваксинираните до образуването на съсиреци в мозъка, които са попречили на оттичането на кръвта. В информацията на NDR се уточнява, че до този момент резултатите от изследването не са публикувани в специализирано научно издание.

Дания съобщи за два нови случаи с кръвни съсиреци след ваксинация с "Астра Зенека"

Дания съобщи за два нови случаи с кръвни съсиреци след ваксинация с "Астра Зенека"

Компанията е отказала да коментира случаите

Във връзка с тревогите, свързани с ваксината на AstraZeneca, откритието може и да изглежда като лоша новина, но това не е така, смятат учените. Според тях, разкриването на конкретната причина прави възможно и прилагането на подходяща терапия, ако и при други ваксинирани се стигне до този вид тромбоза.

Заключенията на учените вече са разпратени на клиниките в Германия. Така лекарите вече имат пълна информация за начина, по който трябва да лекуват подобни пациенти. А това означава, че "ваксинирането с AstraZeneca може да продължи", казват от университета в Грайфсвалд.

Важно е да се подчертае, че средството срещу образуването на съсиреци в мозъка не може да се взема профилактично, т.е. за всеки случай преди поставянето на ваксината.

Това не е първият подобен успех на университетските медици от Грайфсвалд. През 2011 година те предложиха успешен метод за лечение на заразата с бактерията ешерихия коли, когато в Северна Германия се стигна до епидемия.

Ваксинираните с "Астра Зенека" подавали сигнали за реакции по-често

Ваксинираните с "Астра Зенека" подавали сигнали за реакции по-често

Това заяви проф. Генка Петрова

Междувременно министър-председателката на германската провинция Мекленбург-Предна Померания - Мануела Швезих, похвали успеха на изследователския екип от университета в Грайфсвалд. В същото време тя изрази разбиране за притесненията и съмненията на хората и в тази връзка отново подчерта колко важна е добрата информационна кампания по време на ваксинирането.

В четвъртък (18 март) Европейската агенция по лекарствата ЕМА даде зелена светлина за използването на ваксината на AstraZeneca. Оттук нататък в Германия тя ще се предлага с предупреждението, че може да предизвика подобни тромбози при жени под 55 години. Редица страни в Европа, включително и България, временно бяха спрели нейната употреба заради няколко случая на тромбози след поставяне на ваксината.

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Ваксината продължава да е с повече ползи от рискове