Дания съобщи, че един човек е починал, а друг е тежко болен от кръвни съсиреци и мозъчен кръвоизлив, след като е получил ваксина от AstraZeneca, предаде "Ройтерс". 

Двама членове на болничния персонал са получили ваксината AstraZeneca по-малко от 14 дни преди да се разболеят, съобщи органът, който управлява държавните болници в Копенхаген.

Датската агенция по лекарствата потвърди, че е получила два "сериозни доклада", без да дава повече подробности. Няма данни за това кога болничният персонал се е разболял.

Дания, която спря употребата на ваксината AstraZeneca на 11 март, беше сред повече от дузина държави, които временно спряха употребата на ваксината, след като малък брой съобщения за случаи на редки мозъчни кръвни съсиреци изпратиха учени и правителства да се борят, за да определят някаква връзка.

Дания отлага възобновяването на ваксинацията с AstraZeneca

Дания отлага възобновяването на ваксинацията с AstraZeneca

Тя беше първата страна, която преустанови използването ѝ

Някои страни, включително Германия и Франция тази седмица, обърнаха решението си да преустановят употребата на ваксината след разследване на съобщенията за образуване на кръвни съсиреци от надзорния орган на Европейския съюз, който заяви в четвъртък, че все още е убеден, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Дания - заедно с Швеция и Норвегия - заявиха в петък, че им е необходимо повече време, за да решат дали да използват ваксината.

"Приоритизираме съобщенията за предполагаеми сериозни нежелани реакции като тези и ги изследваме задълбочено, за да преценим дали има възможна връзка с ваксината", заяви Таня Ерихсен, изпълняваща длъжността директор по фармакологична бдителност в Датската агенция по лекарствата. 

В Дания съобщават за необичайни симптоми при починала след ваксиниране с AstraZeneca

В Дания съобщават за необичайни симптоми при починала след ваксиниране с AstraZeneca

Жената е имала понижен брой тромбоцити и съсиреци

Директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук заяви в четвъртък, че пазарът не може окончателно да изключи връзка между инцидентите с кръвни съсиреци и ваксината в своето разследване.

Изследването на EMA, обхващащ 20 милиона души във Великобритания и Европейското икономическо пространство (ЕИП), който свързва 30 европейски държави, включва седем случая на образуване на кръвни съсиреци в множество кръвоносни съдове и 18 случая на рядко заболяване, което е трудно за лечение, наречено мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

AstraZeneca, която разработи снимката с Оксфордския университет, заяви, че преглед, обхващащ повече от 17 милиона души, получили снимките в ЕС и Великобритания, не е открил доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Компанията отказа да коментира новите случаи в Дания, но се позова на изявление, публикувано в четвъртък, в което нейният главен медицински директор Ан Тейлър каза:

"Безопасността на ваксините е от първостепенно значение и ние приветстваме решенията на регулаторите, които потвърждават огромната полза от нашата ваксина в спирането на пандемията. Вярваме, че след внимателните решения на регулаторите, ваксинациите могат отново да се възобновят в цяла Европа. "