САЩ ще изпратят своите въздушни сили, за да помогнат за намирането на изчезналата индонезийска подводница. Това съобщи в четвъртък говорителят на Пентагона Джон Кърби.

"По покана на индонезийското правителство изпращаме въздушни средства, за да помогнем за намирането на изчезналата подводница", написа той на страницата си в Twitter.

"Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин трябва да разговаря със своя колега, индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто, утре сутринта, за да предаде нашите съжаления и да обсъди как иначе САЩ могат да помогнат", добави говорителят на Пентагона.

По-рано Индонезия изпрати хеликоптер и пет кораба северно от остров Бали в търсене на подводницата, която изчезна от радарите преди дни. Според началника на щаба на флота на Индонезия адмирал Юдо Маргоно на борда може да има достатъчно кислород до събота.

Все още няма следа от изчезналата подводница на Индонезия

Все още няма следа от изчезналата подводница на Индонезия

Петролният разлив може да подсказва за повреда на подводницата или сигнал от екипажа

Според предварителните оценки изчезналата в сряда подводница вероятно се намира на разстояние около 90 км от северното крайбрежие на Бали. По-рано министерството на отбраната на Индонезия съобщи за появата на петна от петрол в района на изчезването на подводницата. Дизеловата подводница "Нангала", на борда на която има 53 души, участва в изстрелвания на торпеда във водната зона на морето около Бали.