Саудитска Арабия реши да затвори въздушните и сухопътните си граници с други държави. Мярката идва на фона на данни за откриването и разпространението на новия щам на коронавируса. Това съобщи официалната агенция на кралството SPA.

Властите възнамеряват да въведат такова ограничение за период от седмица след съответните препоръки на министерството на здравеопазването в Рияд.

"Властите на кралството решиха временно да прекратят всички международни полети, с изключение на извънредни случаи за една седмица, с възможност за удължаване на забраната за още една седмица", отбелязва агенцията.

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Той бил по-заразен от стария щам

Освен това онези полети, които вече са пристигнали в кралството, ще могат да напуснат Саудитска Арабия.

По-рано някои европейски държави обявиха намерението си да преустановят полетите с Обединеното кралство поради опасността от нов щам на коронавирус, открит там.

На 14 декември министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че британските учени са идентифицирали нов, мутирал тип коронавирус, който се разпространява по-бързо от известните щамове. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че новата мутация на коронавирус е 70% по-инфекциозна от другите видове вирус.

Поради напрегнатата епидемиологична обстановка от 20 декември в югоизточната част на Великобритания и в Лондон започна да действа максималното четвърто ниво на ограничения.

Рестрикцията предвижда затваряне на всички магазини, с изключение на тези, които продават стоки от първа необходимост, както и фитнес зали, фризьорски салони и други заведения.

На хората се препоръчва да не напускат домовете си.

Строги глоби и наказания заплашват нарушителите на мерките.