Телата на само 14 от загиналите при катастрофата на полския правителствен самолет са разпознаваеми без проблем.
Още 10 от загиналите ще мога да бъдат разпознати по отличителни белези.

За останалите ще бъде необходима ДНК експертиза, което ще отнеме поне два - три дни.

Това съобщи полският министър на здравеопазването Ева Копач, цитирана от агенция Новости. Тя не уточнява дали сред тези 24 се намира и тялото на съпругата на полския президент Мария Качинска.

В Европейския съюз и в Русия е обявен Ден на траур във връзка с трагичния инцидент. В Полша беше обявен 7-дневен траур.
                           Още...

Припомняме, вчера От Смоленск, където стана катастрофата, към Москва бяха транспортирани 96 ковчега. Само тялото на загиналия президент Лех Качински бе разпознато от неговия брат-близнак и бе откарано в Полша.

Съдебно-медицинската експертиза на телата на жертвите на самолетната катастрофа край Смоленск, е завършила. Всички тела са транспортирани в Москва, където също вече са пристигнали над 130 роднини на загиналите.
Вече е започнала процедурата, увери от своя страна руския министър Татяна Голикова.

Министърът на здравеопазването на Полша Ева Копач благодари на руската страна за сътрудничеството и добрата работа по организиране на разпознаването на жертвите.

Последните изводи на разследстващата група посочват, че катастрофата при Смоленск не е причинена от технически проблеми със самолета Ту-154.

Според информация от руската прокуратура, записите от черните кутии потвърждават, че не е имало технически неизправности и че пилотът е бил информиран за неблагоприятните атмосферни условия. Въпреки това е предприел кацане. Освен това полският екипаж не е изпълнил няколко нареждания от ръководството на полетите на летище „Смоленск".

Междувременно Полша започна свое разследване на причините за катастрофата.

Основната погребална церемония за загиналите в авиокатастрофата е насрочена за събота - 17 април. Това съобщи заместник-секретарят на полското президентство Яцек Сасин.

Церемонията ще бъде посветена на всички загинали и на нея ще бъдат поканени държавни глави и представители на чужди държави. Сасин обаче предупреждава, че при затруднения при идентификацията, датата може да бъде отложена с няколко дни, тъй като церемонията ще се проведе едва след като в Полша бъдат върнати телата на всички загинали. Това означава, че погребението и на президента Качински ще се състои в събота.

Никой не си представя ситуацията, че президентът ще бъда погребан без своята съпруга", посочва още секретарят.