Президентът на Иран Хасан Рохани обяви планове за глоба в размер на 35 долара за всеки иранец, нарушаващ новите закони за социално дистанциране, като добави, че на всеки, който бъде установен да шофира автомобил извън града, където живее, ще му бъде конфискувана колата за един месец.

Нови 157 жертви на коронавируса в Иран

Нови 157 жертви на коронавируса в Иран

В страната общо са заболели от вируса 29 406 души

Мерките бяха взети, след като здравното министерство потвърди още 157 жертви на новия коронавирус през последните 24 часа, с което жертвите в Ислямската република от началото на епидемията вече са общо 2 234 души. За последното денонощие бяха регистрирани и рекордните 2 389 новозаразени. Преди пет дни броят на заразените на ден беше под 900 души.

Управителят на централната банка Абдулнасър Хемат от своя страна обяви, че планира да изтегли 1 млрд. долара от националния фонд за развитие, за да помогне за облекчаване на тежестта от заразата от коронавируса върху икономиката и здравния сектор.

Нови 143 жертви на коронавируса в Иран, общо 2 077 починали

Нови 143 жертви на коронавируса в Иран, общо 2 077 починали

Заразените са общо 27 017 души

Предприятията, които не съкращават персонала си, ще получат кредити с ниска лихва от фонд в размер от над 4,7 млрд. долара през следващите две години. Този ход показва, че Иран знае, че САЩ блокират молбата до Международния валутен фонд (МВФ) за заем в размер на 5 млрд. долара.

Блокадата, за която отдавна настояваха провинциите, които се страхуват от инфекция от Техеран и Кум, ще забрани влизането на всички шофьори в град, в който не са регистрирани като жители. Само превозни средства, превозващи горива, храни и здравни доставки, ще могат да използват пътищата за доставки

Други ходове включват затваряне на повечето паркове, басейни и обществени пространства. Всички събирания, официални или неформални, са забранени, включително сватбите.

Коронавирус в Иран: нови 112 жертви за денонощие, още 1726 заразени

Коронавирус в Иран: нови 112 жертви за денонощие, още 1726 заразени

Общият брой на заразените достигна 24 811 души

Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви, че ако иранската общественост в крайна сметка сътрудничи по отношение на предприетите мерки, болестта може да бъде поставена под контрол в рамките на две седмици. Новите крути мерки ще бъдат тест за авторитета на иранското правителство и способността му да поддържа реда, отбелязва "Гардиън".

Многократните молби от властите към иранците да не използват почивките около Персийската нова година (Новруз) като възможност за пътуване, бяха игнорирани, а броят на хората, които бяха регистрирани като заразени, рязко нарасна през последните четири дни.

САЩ обвиниха аятолаха на Иран, че лъже за коронавируса

САЩ обвиниха аятолаха на Иран, че лъже за коронавируса

"Режимът продължава да лъже иранския народ и света за броя на заразените"