Иран продължава да отрича пълна отговорност за свалянето на украинския пътнически самолет PS752 край Техеран през през януари 2020 г., при което загинаха 176 души (украинци, иранци, канадци, шведи, афганистанци и германци). 

Това се подчертава в изявлението на Канада, Швеция, Украйна и Обединеното кралство, членове на Международната група за координация и реагиране по случая, публикувано от Global Affairs Canada.

"Не е възможно да се постигне значим напредък. Иран продължава да пренебрегва нашите твърдения. Въз основа на дискусиите, които се проведоха тази седмица, групата счита, че нашите съответни позиции са твърде далеч една от друга, за да бъдат съгласувани чрез преговори", се казва в изявлението.

Фокусът на групата винаги е бил върху отговорността на Иран за неговите нарушения на международното право и задължението му да направи пълно обезщетение за щетите, причинени от свалянето на полет PS752. За групата пълното обезщетение означава повече от финансова компенсация.

Предвид отказа на Иран да поеме пълна правна отговорност, Координационната група "ще продължи да предприема действия за разрешаване на този спор в съответствие с международното право, включително в Международния съд". "Семействата на жертвите на полет PS752 с право заслужават прозрачност, справедливост и отговорност за трагичната загуба на техните близки и за страданието, което продължават да понасят, и Координационната група остава ангажирана с това преследване", се казва в изявлението.

Канадски съд: Свалянето на украинския пътнически самолет в Иран е тероризъм

Канадски съд: Свалянето на украинския пътнически самолет в Иран е тероризъм

Обвинението иска изземване на ирански петролни танкери за обезщетение

Припомняме, че през 2021 г., канадски съд постанови, че свалянето на украинския пътнически самолет PS752 е умишлен акт на терор

Висшият съд в Онтарио постанови, че Революционната гвардия умишлено е стреляла по пътническия самолет в небето над Техеран, убивайки всички 176 души на борда.

Делото бе заведено срещу Иран от частни ищци, семейства на четири жертви в Канада: Шахин Могаддам, Мехрзад Зарей, Али Горджи и четвърто лице, което остава анонимно от страх от репресии.

Съдия определи, че въпреки продължаващото напрежение със САЩ по това време поради убийството на генерал Солеймани, в региона не е имало въоръжен конфликт.

Решението дойде месеци след като доклад на ООН установи множество нарушения на правата на човека както при свалянето на цивилен самолет, така и при опита на Иран да прикрие трагедията след това.

Ислямската република тогава не изпрати свой представител по делото в Онтарио.

Иран повдигна обвинения на 10 души за сваления украински самолет

Иран повдигна обвинения на 10 души за сваления украински самолет

Не се съобщават подробности

Ислямската република призна, че нейните сили погрешно са свалили пътуващия за Киев самолет Boeing 737-800, след като са изстреляли две ракети. Иран публикува през 2021 г. окончателния си доклад относно украинския пътнически самолет, който беше свален миналата година, при което загинаха 176 души, отделяйки два параграфа на причините и освобождавайки въоръжените си сили от отговорност.

Иранците помислили самолета за ракета на фона на напрежението със САЩ.

През април същата година, Иран обвини 10 души.