Канадски съд постанови, че свалянето на украинския пътнически самолет PS752 миналия януари е умишлен акт на терор, съобщават местни медии и "Евронюз".

Висшият съд в Онтарио постанови, че Революционната гвардия умишлено е стреляла по пътническия самолет в небето над Техеран, убивайки всички 176 души на борда.

Делото е заведено срещу Иран от частни ищци, семейства на четири жертви в Канада: Шахин Могаддам, Мехрзад Зарей, Али Горджи и четвърто лице, което остава анонимно от страх от репресии.

В четвъртък съдия Едуард Белобаба определи, че въпреки продължаващото напрежение със САЩ по това време поради убийството на генерал Солеймани, в региона не е имало въоръжен конфликт.

"Свалянето на полет 752 от ответниците е акт на тероризъм и представлява "терористична дейност"."

Решението идва месеци след като доклад на ООН установи множество нарушения на правата на човека както при свалянето на цивилен самолет, така и при опита на Иран да прикрие трагедията след това.

Ислямската република не изпрати свой представител по делото в Онтарио.

Адвокатът на ищците Марк Арнолд търси възможност за изземване на ирански активи като петролни танкери след определяне на обезщетението.

Асоциацията на семействата на жертви на полет 752 все още не е публикувала свой отговор на решението на съда.

Иран освободи от отговорност въоръжените си сили за сваления украински самолет

Иран освободи от отговорност въоръжените си сили за сваления украински самолет

Въпреки че те свалиха самолета по погрешка