Иран публикува окончателния си доклад относно украинския пътнически самолет, който беше свален миналата година, при което загинаха 176 души, отделяйки два параграфа на причините и освобождавайки въоръжените си сили от отговорност, предаде "Франс прес".

Украйна, която загуби 11 граждани при катастрофата, незабавно отхвърли доклада като "циничен опит да се скрият истинските причини" за трагедията.

На 8 януари 2020 г. полет PS752 на украинските авиолинии се разби малко след излитане от иранската столица Техеран, като загинаха всички 176 души на борда, включително 55 канадци.

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

САЩ и Ирак: Самолетът на Украйна в Техеран е свален по погрешка от ПВО на Иран

Ударен е от ракетна система земя-въздух Тор-М1

Три дни по-късно Ислямската република призна, че нейните сили погрешно са свалили пътуващия за Киев самолет Boeing 737-800, след като са изстреляли две ракети.

В заключителен доклад, публикуван на английски език в обем от около 145 страници, Иранската организация за гражданска авиация (CAO) посвети два параграфа на "причините за произшествието и допринасящите фактори".

Първият параграф посочва това, което вече беше известно, а именно, че иранските сили са изстреляли "две ракети земя-въздух по полет PS752... (които) са накарали самолета да се разбие в земята и да експлодира моментално".

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

Иран обвини САЩ в "голяма лъжа" заради обвиненията, че е свалил самолета на Украйна

"Психологическа операция на американското правителство"

Вторият параграф разглежда "други допринасящи фактори", в който се обсъжда "бдителността" на войските на земята.

"Смекчаващите мерки и отбранителните слоеве при управлението на риска се оказаха неефективни заради появата на непредвидена грешка в идентифицирането на заплахите и в крайна сметка не успяха да защитят безопасността на полетите срещу заплахите, причинени от бдителността на отбранителните сили", пише в доклада.

По време на свалянето на украинския самолет напрежението между Иран и САЩ беше много изострено.

Украйна не е сигурна, че "човешка грешка" е причината за сваления пътнически самолет в Иран

Украйна не е сигурна, че "човешка грешка" е причината за сваления пътнически самолет в Иран

Той смята, че заключенията трябва да бъдат извлечени "в рамките на разследването"

Иранската противовъздушна отбрана беше в повишена готовност за американска контраатака, след като Техеран изстреля ракети срещу военна база в Ирак, използвана от американските сили.

Тези ракети бяха изстреляни в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани, който оглавяваше подразделението за външни операции на Иранската революционна гвардия, при американски удар с безпилотни самолети близо до международното летище в Багдад.

През юли 2020 г. в доклад за напредъка по разследването иранската CAO заяви, че лошата настройка на радара на зенитното подразделение е основната "човешка грешка" зад трагедията.

Иран прекрати сътрудничеството с Украйна след публикуване на важен запис за катастрофата

Иран прекрати сътрудничеството с Украйна след публикуване на важен запис за катастрофата

Украинският лидер обясни, че има запис от контролната кула в Техеран със самолет в Иран

Трагедията предизвика категорично осъждане в Иран, особено след като отне три дни на въоръжените сили да признаят, че са свалили самолета "по погрешка".

Реагирайки на публикуването на окончателния доклад, украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Техеран е пренебрегнал предложенията на Киев.

"Украйна по-рано изпрати на Иран повече от 90 страници забележки и предложения към неговия проект на окончателен доклад и настоя Иран да ги включи в окончателния документ", отбеляза Кулеба в изявление.

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Иран: Човешка грешка е свалила украинския "Боинг"

Техеран намекна, че военните са замесени, "неволно"