Министерство на здравеопазването на Испания актуализира броя на починалите от новия коронавирус (COVID-19) до 28 313 души, след като остави бройката замръзнала на 27 136 души в продължение на почти две седмици, докато проверяваше и анализираше данните, съобщава "Гардиън".

Испанското правителство беше масово разкритикувано за "паузата" по отношение на данните за жертвите на 7 юни, но то защити действията си с мотива, че трябвало да "прегледа информацията за починалите" и да установи датата на смъртта вместо кога смъртта е била съобщена.

Испания тества приложение за коронавирус

Испания тества приложение за коронавирус

Това ще стане на един от Канарските острови

Статистиката за заразените и починалите се събира от всеки от 17-те автономни региона на Испания и след това се предоставя на централното правителство в Мадрид.

В края на май здравното министерство промени методите си за събиране на данни за заразените и жертвите, което доведе до рязък спад на новозаразените в рамките на 24 часа, а имаше и дни, в които не бяха съобщавани починали - въпреки регионалните правителства, които отчитаха жертви за същия период.

Правителството твърди, че промените са били необходими, за да му помогнат за потискането и изолирането на нови огнища, а не да се фокусира върху цялостната картина.

Испания е готова да изхарчи над 4 млрд. евро, за да спаси туризма

Испания е готова да изхарчи над 4 млрд. евро, за да спаси туризма

Маркетинг и промоция, намалени данъци и "обсерватория за туристическо разузнаване"

Днес испанският здравен министър Салвадор Ила обясни, че през последните четири до шест седмици в Испания има 34 малки огнища, включващи 982 заразени. Той увери, че всички огнища вече са под контрол.

Повечето от огнищата са открити сред хора, които са пренебрегнали блокадата, за да се съберат за партита, сред хора, работещи в кланици, или сред сезонни работници или онези, които се връщат от работа в чужбина.

Правителството твърди, че все още работи за обработка и предоставяне на данни за броя на хората, починали от коронавирус в испански домове за грижи. Очаква се жертвите в домове за възрастни хора или хора с увреждания да представляват значителен дял от всички починали.

Хаос около данните за смъртността от коронавирус в Испания

Хаос около данните за смъртността от коронавирус в Испания

На 25 май министерството промени метода си за събиране на данните

От 15 043 души, които са починали от вируса или със свързани симптоми само в областта Мадрид, 5 981 са били в жилищни домове.

Данните за смъртността от изследователския институт "Карлос III" в Мадрид показват, че в Испания между 13 март и 22 май е имало 43 366 "извънредни смъртни случаи" - повече починали от нормалното.

Докато през периода са били очаквани 77 622 починали, броят на смъртните случаи е 120 722 души - 56% увеличение.

Най-новите данни на здравното министерство показват, че регистрираните заразени с COVID-19 представляват най-малко 64% ​​от тези извънредни смъртни случаи.

Източници са казали, че много от останалите починали могат да се сведат до вируса, но са отбелязали, че данните също така могат да бъдат изкривени от факта, че много хора са били твърде уплашени да отидат в болница по време на разгара на епидемията и може да са умрели вкъщи от инсулти или инфаркти в резултат на това.

В Испания маските задължителни до пълна победа над коронавируса

В Испания маските задължителни до пълна победа над коронавируса

Той добави, че мярката ще остане в сила след изтичане на извънредното положение на 21 юни