Анализът на оригиналната задкрилка на "Боинг 777" е потвърдил мнението на експерти, че изчезналият малайзийски самолет най-вероятно се е разбил северно от изоставената зона на издирване в Индийския океан, съобщава "Асошиейтед прес".

Издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines, което струваше 160 млн. долара, беше прекратено през януари, след като дълбоководното сонарно сканиране на площ от 120 хил. кв. км от океанското дъно югозападно от Австралия не успя да открие никакви следи от "Боинг 777", който изчезна с 239 души на борда на 8 март 2014 г. Но изследването продължи в опит да се прецизира възможно ново издирване.

Австралийски океанографи са получили задкрилка на същия модел като оригинала и са проучили как тази част е плавала в океана, изтъкнаха в изявление от Австралийското бюро за безопасност на транспорта. Предишното моделиране на плаването е използвало неточни копия.

Новият анализ е потвърдил констатациите, публикувани през декември, че самолетът вероятно се е разбил северно от претърсваната зона.

Малайзия, Австралия и Китай прекратиха подводното издирване на MH370

Малайзия, Австралия и Китай прекратиха подводното издирване на MH370

Издирваше се в южната част на Индийския океан

Констатациите през декември се основаваха отчасти на анализа на плаването на шест копия на парче от флаперона на самолета, което беше открито на остров Реюнион в западната част на Индийския океан през юли 2015 г.

Дейвид Грифин, австралийски океанограф, който е работил по анализа на копията, заяви, че новите изследвания са потвърдили подозренията му, че истинският флаперон би се движил по-бързо и наляво от курса на копията.

"Ние не можем да бъдем абсолютно сигурни, но това е мястото, където всички доказателства, които имаме, ни насочват, и това ново развитие ни оставя по-уверени в нашите констатации", посочва Грифин.

Изчезналият малайзийски MH370 не е в зоната на търсене

Изчезналият малайзийски MH370 не е в зоната на търсене

Експерти предлагат да се търси на север

Новите разкрития добавят тежест към призивите на семействата на жертвите към правителствата да възобновят издирването на самолета, който летя далеч от курса си по време на полет от Куала Лумпур до Пекин.

Малайзия, Китай и Австралия се разбраха, че издирването няма да се възобновява, освен ако не се появят нови доказателства, които да определят точното местоположение на самолета.

Австралия проведе издирването от името на Малайзия. Франция провежда свое собствено разследване и не е предала флаперона, намерен на остров Реюнион, на по-широкото разследване.

2 години от изчезването на малайзийския полет MH370

2 години от изчезването на малайзийския полет MH370

Отбелязаха ги с минута мълчание