Израел даде ясен сигнал, че не се отказал от окупираните Голански възвишения. Това станало ясно по време на срещата на премиера Бенямин Нетаняху със съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, отбелязва в. "Аарец".

Нетаняху не пропусна да призове САЩ да признаят израелския суверенитет върху оспорваните Голански възвишения.

Израел и Сирия се съгласиха да отворят граничния пункт на Голан

Израел и Сирия се съгласиха да отворят граничния пункт на Голан

Отварянето на пункта "ще позволи на миротворците на ООН да повишат мерките за превенция

На съвместната им пресконференция Болтън даде ясни гаранции, че политиката на САЩ в Близкия изток ще отчита интересите на Израел. Специално внимание беше отделено на Сирия.

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

САЩ скоро ще признаят окупираните Голански възвишения, смята Израел Кац

Така се праща послание на Иран: "Искате да унищожите (американския съюзник Израел), да предприемете атаки срещу него, получавате точно обратното"

Голанските възвишения формират стратегическо плато между Израел и Сирия на около 1200 квадратни километра. Те са били част от Сирия, но Израел ги превзема във войната от 1967 г. През последните години израелците твърдят, че гражданската война в Сирия и наличието на ирански военни, подкрепящи Дамаск, показват, че те трябва да запазят стратегическото плато.

Русия пък настоява териториалната цялост на Сирия да бъде възстановена - позиция, която изисква евентуално връщане на частта от Голан, окупирана от Израел.

Русия разполага военна полиция на Голанските възвишения

Русия разполага военна полиция на Голанските възвишения

Патрулират и планират да създадат осем наблюдателни пункта

От 1967 г. около 20 000 израелски заселници са се преместили в Голан, който също граничи и с Йордания. През 2000 г. Израел и Сирия провеждат разговорите на най-високо равнище относно възможното връщане на Голан и мирно споразумение, но преговорите са неуспешни, както и последвалите разговори, подпомогнати от Турция.