Русия разполага военна полиция на границата между Сирия и Израел на Голанските възвишения, съобщава "Ройтерс".

Сергей Руцкой, от руското министерство на отбраната коментира, че руската военна полиция е започнала да патрулира на Голанските възвишения и планира да създаде осем наблюдателни пункта в района.

Той обяснява, че руското присъствие е в подкрепа на мироопазващите сили на ООН на Голанските възвишения, които са преустановили дейността си в района през 2012 г., защото тяхната безопасност е била застрашена.

Израел: Асад си върна контрола, сирийският фронт вероятно ще бъде по-спокоен

Израел: Асад си върна контрола, сирийският фронт вероятно ще бъде по-спокоен

От наша гледна точка ситуацията се връща към състоянието от преди гражданската война

"Днес миротворци на ООН, придружавани от руската военна полиция, проведоха първите си патрули за последните шест години в разделителната зоната", коментира Руцкой.

"С цел да се предотвратят възможни провокации срещу позициите на ООН по линията "Браво" е планирано и разгръщането на осем наблюдателни пункта на военната полиция на въоръжените сили на Русия", допълва той.

Руцкой обяснява, че руското присъствие там е временно и постовете за наблюдение ще бъдат предадени на сирийските правителствени сили, след като ситуацията се стабилизира.

Разгръщането на руска военна полиция подчертава степента, в която Кремъл се превръща във влиятелен актьор в конфликтите в Близкия изток след военната намеса в Сирия, която обърна войната в полза на Асад.

Иранските сили се изтеглят от границата с Израел, обяви Москва

Иранските сили се изтеглят от границата с Израел, обяви Москва

Иранците се изтеглиха и шиитските формации вече не са там

Израел лобира пред Кремъл да използва влиянието си върху Асад и Техеран, за да се опита да намали иранското военно присъствие в Сирия. Израел вижда Иран и съюзниците на Иран - шиитските военни от Хизбула като пряка заплаха за националната си сигурност.

Това послание е предадено от израелския премиер Бенямин Нетаняху на руския президент Владимир Путин на срещата в Москва миналия месец, коментира висш израелски представител.

Иранските сили изтеглиха тежкото си въоръжение в Сирия на 85 километра от заловените от Израел Голански възвишения, но Израел смята, че изтеглянето е неадекватно.

От срещата Тръмп-Путин печелят и Израел, и Асад

От срещата Тръмп-Путин печелят и Израел, и Асад

Както често се случва в ситуации с намесен Тръмп, рекламата заглушава посланието, а то е там, ако някой обърне внимание