В Израел от идващата неделя ще отворят търговски центрове, хотели, спортни зали, магазини и културни обекти - главно за тези, които са били ваксинирани срещу коронавирус, съобщи The Jerusalem Post.

Вестикът се позова на координационния орган за борба срещу коронавируса.

Според плана хотелите, спортните зали, културните заведения и басейните ще бъдат отворени за хора със "зелени паспорти", които могат да бъдат получени след ваксинация или възстановяване от коронавируса. Деца под 16 години, които не могат да се ваксинират, ще бъдат проверени с тест за COVID-19.

Изследване в Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е с 94% ефективност

Изследване в Израел: Ваксината на Pfizer/BioNTech е с 94% ефективност

Ваксинираните са с 92% по-малка вероятност да развие тежко заболяване от вируса

Освен това учениците от пети до шести и от 11 до 12 клас в градовете, където епидемиологичната ситуация не е критична, ще се върнат в училище.

В същото време няма да се изискват "зелени паспорти" в търговски центрове, магазини, библиотеки, музеи и открити пазари. Ще е необходимо само спазване на ограничителни мерки, включително социална дистанция.

Синагогите и молитвените домове ще трябва да избират дали да работят с половината от максималния си капацитет, като допускат само хора със "зелени паспорти" или ще се придържат към ограничението от 10 вътре и 20 отвън.

Израел и Кипър договориха свободно пътуване за Covid ваксинираните туристи

Израел и Кипър договориха свободно пътуване за Covid ваксинираните туристи

Преди това Израел се споразумя с Гърция за това

Според The ​​Jerusalem Post близо четири милиона души в Израел са получили поне една от двете дози ваксина до понеделник, и двете дози от 2,5 милиона. В Израел живеят малко под 9 милиона души.

От началото на пандемията в Израел над 727 хиляди души са заразени с коронавирус, а над 5,4 хиляди са починаха.