Праисторическото изригване на супервулкана Тоба, което учените смятат за най-мощното през последните 2.5 милиона години, не е довело до намаляване на числеността на човешката популация, предаде Би Би Си.

Преди се смяташе, че изригването, което е станало между 77 000 и 69 000 години преди нашето време, по време на последната ледникова епоха, е довело до плавно намаляване на броя на населението с не повече от 2000 души, както и до глобално застудяване.

Наскоро проведени разкопки в Южна Африка показват, че човешките общности не само са преживели изригването, но и са процъфтявали след него.

Резултатите са аналогични с тези от по-ранните разкопки по дъното на езерото Малави. Изследователите се надяваха да открият там следи от глобална климатична катастрофа, но не намериха нищо подобно.

Международната експедиция в южната част на ЮАР откри доказателства за човешка дейност преди и след природния катаклизъм.

"Ние сме първите, които правят обстойно изследване на последиците от изригването на вулкана Тоба в Африка. Именно тук те са най-важни, защото по тези места са живели предците на съвременните хора." - коментира д-р Къртис Марин - един от участниците в изследването, резултатите от което са публикувани в списание "Nature".