Научна комисия обяви изригването на вулкана Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма за официално приключило, предаде Ройтерс.

След като изригна на 19 септември, вулканът внезапно утихна в понеделник, 13 декември, но властите нарочно изчакаха известно време, преди да обявят бедствието за отминало, за да не създават фалшиви надежди у хората.

"Искам да кажа само три думи: Изригването е приключило", заяви на пресконференция в събота ръководителят на регионалната служба за сигурност на Канарските острови Хулио Перес.

Въздухът на о. Ла Палма стана токсичен заради изригването на Кумбре Виеха

Въздухът на о. Ла Палма стана токсичен заради изригването на Кумбре Виеха

24 500 души не можеха да излизат…

По време на изригването лавата се изсипа по склона на планината, поглъщайки къщи, църкви и много от банановите плантации, които представляват почти половината от икономиката на острова. 

Мария Хосе Бланко, директор на Националния географски институт на Канарските острови, заяви, че вулканът е изчерпал енергията си, но не изключи възможността да се активира отново в бъдеще.

Около 3000 имота са били разрушени от лавата, която сега покрива 1219 хектара - равностойни на около 1500 футболни игрища - според окончателната равносметка на службите за спешна помощ. От евакуираните 7000 души повечето са се завърнали по домовете си, но и много къщи са необитаеми поради щетите от пепелта.

Вулканът на Ла Палма продължава да изригва вече 85-ти ден

Вулканът на Ла Палма продължава да изригва вече 85-ти ден

След няколко дни на ниско ниво на активност, вулканът Кумбре Виеха внезапно оживя отново