Коронавирусът е достигнал до всеки регион в континентален Китай. По-рано китайските здравни власти съобщиха, че има данни за 7 711 потвърдени случаи в страната към 29 януари. Вирусът се разпространи и в поне 15 други страни, съобщава БиБиСи.

Световната здравна организация - СЗО заседава отново днес, за да реши дали вирусът представлява глобална извънредна ситуация. Според ново изследване, публикувано от медицинското списание The Lancet, от 99 пациента в Ухан (1-20 януари), 11% умират от многоорганна недостатъчност.

"В последните няколко дни напредъкът на вируса, особено в някои страни, особено в предаването от човек на човек, ни тревожи", заяви в сряда генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес. "Въпреки че броят извън Китай все още е сравнително малък, има потенциал за много по-голямо огнище".

Сега в Китай са заразени повече хора, отколкото по време на епидемията от Сарс преди 20 години, но смъртността остава далеч по-ниска.

Изследователите се надпреварват да разработят ваксина за защита на хората от вируса. Една лаборатория в Калифорния има планове за потенциална ваксина, която да влезе в изпитвания върху хора до юни или юли. Въпреки че бяха повдигнати въпроси относно прозрачността, СЗО похвали Китай как се справя с епидемията. Президентът Си Дзинпин се закле да победи това, което нарече "дяволски" вирус.

На хората, които са били в провинция Хубей, където е огнището на вируса е препоръчано от работодателите да работят от вкъщи, докато не е безопасно да се върнат на работа.

Вирусът засегна китайската икономика, втората по големина в света, като все повече държави съветват своите граждани да избягват всички несъществени пътувания до страната.

Няколко международни авиокомпании спряха или ограничиха маршрутите си до Китай, а компании като Google, Ikea, Starbucks и Tesla затвориха магазини или спряха дейността си.

Държавите срещат проблеми с евакуацията след 29% скок на смъртните случаи от коронавирус за ден

Държавите срещат проблеми с евакуацията след 29% скок на смъртните случаи от коронавирус за ден

Общият брой на починалите днес достигна 170 души - от 132 души в сряда, което е увеличение с 29%

Има съобщения за недостиг на храна на някои места. Държавните медии твърдят, че властите "увеличават усилията си за осигуряване на непрекъснато предлагане и стабилни цени".

Китайската футболна асоциация обяви отлагането на всички игри през сезон 2020.

Въпреки че има близо 8000 инфекции, има малко подробна информация, публикувана в профилите на пациентите и как болестта ги засяга.

Повечето от потвърдените случаи включват хора или от Ухан, или които са имали близък контакт с някой, който е бил там.

Новото изследване, публикувано в медицинското списание The Lancet, дава моментна картина на 99 случая на новия коронавирус, наблюдавани в болница Ухан Джининтан от 1 до 20 януари:

От 99 души, 49 са изложени на пазара на морски дарове и животни, за който се смята, че са е центъра на огнището; Средната възраст е 55,5 години, а повечето (67) са мъже; Треската и кашлицата са най-честите симптоми;

17 пациенти развиват синдром на остър респираторен дистрес, а 11 от тях умират от многоорганна недостатъчност; 31 от 99 са освободени от болницата до 25 януари; Според изследователите, инфекцията изглежда е "по-вероятно да засегне по-възрастните мъже" с допълнителни медицински състояния.

От 99, 51 страдат от хронично състояние (предимно сърдечно-съдови или мозъчно-съдови).

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Путин иска да спре разпространението на болестта