Канада се затопля два пъти по-бързо от останалия свят. Това е установил исторически правителствен доклад, предупреждаващ, че драстичните действия са единственият начин да се избегнат катастрофални резултати, пише британският в. "Гардиън".

"Науката е ясна - климатът на Канада се затопля по-бързо от средното за света, а това равнище на затопляне не може да се променя ефективно", изтъкна пред журналисти Нанси Хамзауи, която е помощник заместник-министър на науката и технологиите в Министерството на околната среда и климатичните промени на Канада.

Докладът, публикуван късно вчера от ведомството, обрисува мрачна картина на бъдещето на Канада, в което смъртоносни горещини и поройни дъждове се превръщат в често срещано явление. Четиридесет и трима правителствени учени и преподаватели са автори на доклада.

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Човечеството трябва да спре да се прави на "ни лук яло, ни лук мирисало"

Въпреки че глобалните температури са се увеличили с 0,8 градуса от 1948 г. насам, Канада е отбелязала увеличение от 1,7 градуса - повече от два пъти от средното за света.

А в Арктика затоплянето се случва с много по-бързите темпове от 2,3 градуса.

Въпреки че увеличеното затопляне в Арктика все още не е напълно изяснено, снегът и ледът играят важна роля при отразяването на слънчевата радиация и топлина. Но учените изтъкват, че отстъплението на ледниците и изчезването на морския лед допринасят за увеличаване на затоплянето, което е един от факторите, допринасящи за непропорционалното увеличаване на температурите в Канада.

Докладът предполага, че по-голямата част от затоплянето в Канада и по света е резултат от изгарянето на изкопаеми горива.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

Канада вече обеща да намали емисиите на газове с парников ефект с 200 млн. тона до 2030 г. - крайъгълен камък на националната стратегия за климата на премиера Джъстин Трюдо - главно чрез федерално наложен въглероден данък и затваряне на въглищни централи.

Въпреки спешността, която предполага доклада, Канада остава въвлечена в политически битки за политиката в областта на климата.

Трюдо настоява за национална стратегия за ценообразуване на въглеродните емисии, а в понеделник федералното правителство наложи данъка върху четири провинции, които отказват да прилагат такъв. Консервативни политици обещаха да премахнат данъка, ако спечелят парламентарните избори през есента, аргументирайки се, че това е твърде голяма тежест за канадците.

Все повече жени по света не искат да имат деца заради климатичните промени

Все повече жени по света не искат да имат деца заради климатичните промени

Защото бъдните поколения ги чакат все повече войни, глад, тежки засушавания и наводнения

Но според настоящия план, домакинствата ще получават отстъпки от федералното правителство, за да компенсират всички допълнителни разходи от данъка, което означава, че разходите за средния потребител са незначителни.

Докладът дава да се разбере, че Канада е изправена пред значителна разлика в резултатите в зависимост от политиките, които избира за намаляване на емисиите.

При сценарий, при който глобалните емисии бъдат намалени драстично, средните температури ще се повишат само с 3 градуса в цялата страна до 2100 г., включително в Арктическия регион.

Но ако страните - включително Канада - не действат агресивно, вероятно ще има увеличение от 7-9 градуса, а Арктика е изправена пред 11 градуса затопляне.