Около 400 тона петрол са се излели в Жълто море, след като по-рано тази седмица танкер се сблъска с друг кораб край най-голямото пристанище за суров петрол в Китай, съобщиха морските власти, цитирани от "Франс прес".

"Количеството петрол, разлято от кораба в морето, е около 400 тона, а аварийните дейности по отстраняване на щетите се извършват по подреден начин", увериха от Администрацията за морска безопасност на Шандон.

"Инцидентът със сблъсъка не оказа никакво влияние върху корабите, които влизат и излизат от пристанището Циндао", допълниха от администрацията. 

Танкер разля петрол в едно от най-натоварените пристанища в Китай

Танкер разля петрол в едно от най-натоварените пристанища в Китай

Заради сблъсък с товарен кораб

Тя добави, че 12 специализирани кораба са били изпратени за почистване на петролния разлив, който стана на около 40 морски мили (75 километра) от брега от пристанище Циндао в Североизточен Китай.

Панамският кораб за насипни товари Sea Justice удари либерийския петролен танкер "A Symphony" близо до Циндао около 9 часа сутринта във вторник, в резултат на което танкерът загуби "голямо количество петрол" според предишно изявление на мениджърите на кораба Goodwood Ship Management.

"Всички членове на екипажа са налице и няма наранявания", допълват от компанията.

Днес неназован служител от Администрацията по морска безопасност заяви пред китайския държавен англоезичен вестник Global Times, че товарът е етикетиран като "битумен разтвор", но специфичното му съдържание изисква още тестове.

"Изтичането на петрол вече е напълно обезвредено и ако е налице технологичен контрол, това със сигурност ще сведе до минимум въздействието върху околната среда", увери длъжностното лице.

След сблъсъка, на корабите е било казано да не се движат в рамките на десет морски мили (18,5 километра) от района според отделно известие от Администрацията по морска безопасност.

Goodwood Ship Management уточни, че "мениджърите продължават да работят в тясно сътрудничество с Администрацията по морска безопасност по операцията по почистване и разследването на инцидента".

По-рано от компанията казаха, че лошата видимост в района възпрепятствала усилията за почистване на петролния разлив.