Втората степен на ракетата-носител "Чанчжен-5B" (CZ-5B), която изведе модула на китайската станция в орбита, може да навлезе в плътните слоеве на атмосферата на 9 май над Тихия океан. Това съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на Роскосмос.

"Според изчисленията, считано от 7 май, обектът може да влезе в атмосферата през нощта по московско време на 9 май над Тихия океан," - отбелязват от Роскосмос.

Китай не разбира драмата с космическата си ракета - ще изгори в атмосферата

Китай не разбира драмата с космическата си ракета - ще изгори в атмосферата

Тънката алуминиева сплав лесно ще изгори, представлявайки изключително малък риск за хората

Държавната корпорация подчерта, че обектът непрекъснато губи своята височина на орбита, сега апогейът му е 267 км, перигейът е 156 км.

На 29 април ракетата-носител CZ-5B стартира от космодрома Уенчан и изведе в орбита базовия модул "Млечен път" на бъдещата китайска модулна космическа станция. Втората степен на ракетата няма средства за активно маневриране и извършва неконтролирано падане. Нетното му тегло е около 18 тона.

Руският основен информационен и аналитичен център (GIAC) на Автоматизираната система за предупреждение за опасни ситуации в близкоземното пространство (ASPOS OKP) събира и обработва информация за движението на китайската ракета. Според Роскосмос тя не представлявала заплаха за Русия.